Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.30. - csütörtök, Auguszta napja van.

Külföld

Jeszenszky Géza Magyarország új norvégiai nagykövete

2011. július 24. 11:19
Jeszenszky Géza Magyarország új norvégiai nagykövete
A volt külügyminiszteren kívül kilenc másik új külföldi képviselet vezetőinek adta át július 21-én, a Sándor-palotában a megbízóleveleiket, Schmitt Pál köztársasági elnök. Az egyetemi professzor azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a skandináv államból Lengyelországon és Szlovákián keresztül cseppfolyósított gázt szállítsanak Magyarországra.

2011. szeptemberétől, Jeszenszky Géza lesz Magyarország új norvégiai nagykövete. Fotó: MTI

Tiszteletre méltónak nevezte Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök helytállását

Kulcskérdésnek nevezte a magyar energiafüggőség felszámolását: "ebben nagy örömmel fogok részt venni". Utalt arra, hogy Norvégia gazdag szénhidrogénekben, kőolajban és földgázban.
Jeszenszky Géza 1990-1994 között állt a magyar diplomácia élén, majd az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének munkájában részt vevő magyar delegáció helyettes vezetőjeként dolgozott. Tagja volt a Nyugat-európai Unió közgyűlésébe megfigyelői státusszal delegált magyar küldöttségnek is, 1995-től 1998-ig a Magyar Atlanti Tanács elnökeként dolgozott, 1998 és 2002 között pedig washingtoni nagykövet volt.
Magyarország leendő nagykövete a norvégiai kettős merénylet után úgy fogalmazott: „egy ilyen esemény alkalmas lehet arra, hogy azok, akik Magyarországon valamiféle gyűlölettel telve élnek, gondolkodnak és viselkednek, szembenézzenek indulataikkal és azzal, hogy ilyen embertelen cselekedetet nem vállalhatnak" - nyilatkozta az MTI-nek.

Július 21-én, a Sándor-palotában adta át megbízóleveleiket, Schmitt Pál köztársasági elnök. Fotó: MTI

Schmitt Pál köztársasági elnök átadja a megbízóleveleiket

A Köztársasági Elnöki Hivatal közlése szerint Martonyi János külügyminiszter előterjesztésére Schmitt Pál átadta a megbízólevelet Sándorfi Eszternek (Athén), Szerdahelyi Istvánnak (Tokió), Balogh Csabának (Pozsony), Terényi Jánosnak (Újdelhi), Magyarics Tamásnak (Dublin), Jeszenszky Gézának (Oslo), Pántos Györgynek (Tunisz), Pethő Gyulának (Teherán) és Pecze Zoltánnak (Vilnius), valamint Faragó Csaba Attilának (Szingapúr) a Sándor-palotában.
A leendő nagykövetek majdnem mindegyike karrier diplomata: Magyarics Tamás a tudományos, Faragó Csaba Attila az üzleti életből érkezett a diplomáciai pályára - tájékoztatott Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója.

Schmitt Pál köztársasági elnök. Fotó: MTI

Martonyi János előterjesztésére Schmitt Pál adta át a megbízóleveleket

Jeszenszky Géza egy hete látogatást tett Békés megyében. A leendő nagykövet kiemelte: bár a skandináv állam nem EU-tag, olyan támogatásokat kínál a térségnek, amelyek fontosak, ezért meg kell győzni őket, ide érdemes befektetni.
Magyarics Tamásról Balla Mihály, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke nagykövetjelöltek áprilisi bizottsági meghallgatása után az MTI-nek azt mondta: kiváló angolszász szakértő, külügyi kutatásokkal foglalkozó régi szakember.
Magyarics Tamás, fontosnak tartja, hogy elméleti szakemberek is betölthessenek külügyi posztokat, mert a gyakorlati és az elméleti munka szorosan összefügg. Előreláthatólag szeptemberben foglalja el állomáshelyét. Hangsúlyozta az ír-amerikai „különleges kapcsolat" fontosságát utalva arra, hogy az Egyesült Államok egyfajta ugródeszkának tekinti Írországot az Európai Unió felé, és a kapcsolatok visszafelé is működnek.
A Külügyminisztérium háttérintézményeként működő Magyar Külügyi Intézet igazgatói posztját július 31-ig tölti be Magyarics Tamás, utódát Martonyi János nevezi ki.
Faragó Csaba Attila Szingapúrban Somogyi Ferencet váltja, aki korábban külügyminiszter és washingtoni nagykövet volt.
Martonyi János külügyminiszter - amikor a Magyar Köztársaság Nemzetközi Kapcsolataiért elnevezésű kitüntetést, az úgynevezett Lánchíd-díjat 2010. augusztusban mások mellett Jeszenszky Gézának is átnyújtotta - azt mondta elődjéről: „a legnehezebb időben" volt külügyminiszter, a mai magyar külpolitika „kevesebb, gondolatszegényebb" lenne nélküle.
A leendő nagykövet tiszteletre méltónak nevezte Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök azon nyilatkozatát, hogy országában a véres merényletek dacára is meg kell őrizni a társadalom nyitottságát és az átláthatóságot.

Jeszenszky Géza. Fotó: MTI

Jeszenszky Géza egy hete látogatást tett Békés megyében

Ez a nyilatkozat Jeszenszky Géza szerint az elvhűség jele, és megállapította, nem az elvről, hanem annak megvalósításáról érdemes vitatkozni. Azt mondta, a félelem nélküli nyitottság megőrzése mellett is mindent meg kell tenni a megelőzés érdekében. Helyes fenntartani egy olyan nyitottságot, mint a szabad belső utazást lehetővé tevő schengeni rendszer, de nem lehet kijelenteni, hogy nincs szükség a gyanús emberek, mozgalmak megfigyelésére - mondta a leendő norvég nagykövet.

B.N.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu