Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Külföld

Japánban pár éven belül önvezető repülőtaxik léphetnek piacra

2021. October 20. 20:46
Japánban pár éven belül önvezető repülőtaxik léphetnek piacra

Nagyszabású terveket szövöget az egyik japán autómárka, a Honda, amely önvezető repülőtaxikkal forradalmasítaná meg az ország közösségi közlekedését.

Komoly projektbe kezdett bele Japánban a Honda. A világ egyik legismertebb japán autógyártója amellett, hogy saját gyártású robotokat tervez, hogy feljussanak a Holdra, autonóm repülőtaxikat hozna létre, hogy megreformálja az ország közösségi közlekedését. A japán autógyártónak nagy szerepe van a világ autógyártásában, így sokan követhetik a példáját.

 

A saját önvezető járművek gyártásába már több autógyártó is belekezdett a világon, önvezető repülőtaxiban azonban még kevesen gondolkodnak a globális piacon. Ahhoz, hogy a Honda valóban sikeresen kivitelezze az ötletet, már évek óta nagyszabású fejlesztéseket hajtanak végre. Az ötlettel nem csak Japán, de az egész világ közösségi közlekedését is megváltoztatnák. A japán cég a 2030-as évek elején szeretné a piacra dobni gyártmányát.

 

A Honda két típusú autonóm repülő járművet fejlesztene ki: az egyik prototípus egy tisztán elektromos repülő lenne, amelyet csak rövidebb távokon alkalmaznának, a másik típus pedig egy olyan hibrid légijármű lenne, amely gázturbinával működne és csak hosszabb utakon vennék igénybe. A taxiszolgáltatást hasonló módon lehetne igénybe venni, mint a közismert Uber-t, ahol is okostelefonos applikáción keresztül lehet megrendelni a taxit az utas helyére.

 

Az önvezető repülőtaxit okostelefonos applikáción keresztül lehetne megrendelni az adott helyre

 

A légitaxi probléma nélkül beilleszkedhetne a városi közlekedésbe és a lakókat sem zavarná, hiszen szinte hangtalanul működne, a légijárművek ráadásul a központi légiforgalmi tornyokkal és az irányító szervekkel is folyamatos összeköttetésben lennének, hogy a közelgő gépekről vagy a lehetséges veszélyekről azonnal értesítve legyenek.

 

Mivel a jelenleg érvényben lévő szabályozások és a repülőtaxik rövid hatótávolsága nem teszi lehetővé, hogy ez a fajta közösségi közlekedés megoldás valóra váljon, így a japán autómárka folyamatosan kutat és fejleszt, hogy a gyártmányt a 2030-as évek elején már alkalmazni tudják.

 

Forrás: Alapjárat, Honda

CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu