Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.05.26. - kedd, Fülöp napja van.

Külföld

Horvátország elkezdheti az euró bevezetésének folyamatát

2018. május 10. 13:38
Horvátország elkezdheti az euró bevezetésének folyamatát

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök közölte: Horvátország elkezdheti az euró bevezetésének folyamatát, amely lényeges és tartós előnyökkel jár az országra nézve.

A kormányfő kiemelte, hogy két évtizede alacsony az infláció és stabil a valutaárfolyam, továbbá jó eredményt értek el a költségvetés és a fiskális konszolidáció területén is.  Mint mondta: egyedül az államadósságot kell csökkenteni, ami tavaly év végén elérte a hazai össztermék 78 százalékát és várhatóan 2021-re 65 százalékra csökken. Az euróövezeti csatlakozás egyik feltétele, hogy a költségvetési hiány legfeljebb a GDP 3 százalékát teheti ki, az államadósság pedig nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát.

 

Horvátország elkezdheti az euró bevezetésének folyamatát

A horvát kormányfő szerint az euró bevezetése lényeges és tartós előnyökkel jár az országra nézve

 

Az euró bevezetéséről a kormányülésen vitára bocsájtott stratégia alaposan elemzi a gazdasági előnyöket és a bevezetés költségeit - mondta Plenkovic, majd hozzátette: ez utóbbi nem lesz magas, legnagyobb mértékben egyszeri költségről van szó. Jelezte: az euró bevezetése csökkenti a pénzügyi és makrogazdasági stabilitás, valamint a kamat- és a tranzakciós költségek kockázatát. "Mindez hozzájárul a gazdaság és a foglalkoztatás gyorsabb növekedéséhez, bővül a beruházások volumene, továbbá a pénzügyi rendszer és a gazdaság ellenállóbbá válik a különböző rendellenességekkel szemben" - hangsúlyozta.

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu