Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.14. - vasárnap, Marcell napja van.

Külföld

Hét országban már elérhető az uniós oltási igazolvány digitális felülete

2021. június 02. 11:53
Hét országban már elérhető az uniós oltási igazolvány digitális felülete

Csak július elejére ígérték az EU-s oltási igazolványt kezelő digitális felület működésbe lépését, azonban több országban már június 1-től elérhető a felület - közölte az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság közleményben tudatta, hogy már június 1-től megkezdődött a koronavírus elleni vakcina beadását tanúsító és közös uniós igazolványok ellenőrzését biztosító felüle alkalmazása. Az internetes portál működésbe lépését július elejére várták, azonban hét uniós országban ez már júniustól elérhető.

 

A közös uniós oltási igazolvány bevezetését azért javasolta az Európai Bizottság, hogy a tagállamok között biztonságosan meg tudják teremteni az utazás feltételeit és szabályait. A közleményben hozzátették, hogy július 1-től válik alkalmazandóvá a beoltottság ellenőrzését biztosító internetes portál, azonban vannak tagállamok, akik önkéntes alapon akár már most megkezdhetik ennek a rendszernek a teljes körű használatát.

 

Önkéntes alapon azok a tagállamok kezdhetik meg a rendszer alkalmazását, akik elvégezték a technikai teszteket, valamint készen állnak az igazolványok kiállítására és ellenőrzésére. Eddig hét tagállam döntött úgy, hogy már júniustól csatlakozik a portál felületéhez és elkezdik kiállítani a legelső uniós dokumentumokat. Az Európai Bizottság közleménye szerint a hét tagállam: Bulgária, Csehország, Dánia, Németország, Görögország, Horvátország és Lengyelország.

 

Az igazolvány és a rendelet által világossá válnak az utazás szabályai is

 

A kiállított igazolványok díjmentesek lesznek, digitális vagy papír formában lesznek elérhetőek, mindemellett pedig magas fokon védik a beoltottak személyes adatait. Az igazolvány három dologra szolgálhat bizonyítékként: egyrészt arra, hogy a tulajdonosa már megkapta a védőoltást a koronavírus ellen, másrészt arra, hogy negatív teszt eredménnyel rendelkezik, harmadrészt pedig, hogy már korábban elkapta és ki is gyógyult a betegségből. Mindezek mellett a felület szolgáltatása az összes típusú igazolvány QR-kódjaiban szereplő biztonsági elem ellenőrzését véghez tudja vinni. Az egyik tagállamban kiadott igazolványt egy másik uniós tagállamban is elfogadják, köszönhetően annak, hogy egy közös uniós szabályrendszert hoztak létre.

 

A közös igazolvány által a tagállamok nem írhatnak elő utazási korlátozásokat, kötelező otthoni karantént vagy tesztkötelezettséget a dokumentáció tulajdonosának. A közös igazolványra vonatkozó rendelet 2021. július 1-től 12 hónapig lesz érvénybe.

 

Forrás: MTI, Európai Bizottság közleménye
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu