Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.02.20. - Tuesday, Álmos napja van.

Külföld

Határkerítés Macedóniában, Szlovéniában és Ausztriában is

2015. December 15. 12:31
Határkerítés Macedóniában, Szlovéniában és Ausztriában is

Ahogy Macedónia, úgy Szlovénia is magyar forrásból szerzi be a kerítésnek való un. NATO-drótot. A magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta legkevesebb félmillió migráns útja vezetett Horvátország-Szlovénia felé, legalábbis ennyi illegális bevándorlót regisztráltak azóta a horvátok.

A macedón-görög határ újabb részén, a görög Niki és a macedón Medzsitlija között folytatódik a migránsáradat szabályozása céljából emelt kerítés építése. A macedón-görög határ legalább ötven kilométeres szakaszán épül három méter magas kerítés. Kerítés Macedóniában azokon a szakaszokon épül, ahol a leggyakrabban igyekeznek a migránsok illegálisan bejutni Macedóniába. A macedón kormány célja, hogy a migránsokat az áteresztőpontokra, a legális határátkelőhelyekre tereljék, és ezzel szabályozzák az országba irányuló áradatot. A macedón hatóságok november 19. óta csak azokat a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedik be az országba, akik már rendelkeznek korábban kiállított regisztrációs papírokkal.


Szlovénia, kerítésPengésdrótból épített kerítés a szlovén-horvát határon Gibinánál (Murafüred) 2015. december 3-án. Szlovénia három hét alatt közel száz kilométer pengés drótkerítést húzott fel Horvátországgal közös határán. MTI Fotó: Varga György


A szlovén kormány azt tervezi, hogy 550 kilométer hosszúságú kerítést épít a Horvátországgal közös határszakaszán. A közös határ 671 kilométer hosszan nyúlik el, azaz szinte teljes egészében kerítést húznának fel rajta.
Ausztria 3,7 kilométeres,  2,5 méter magas egyes helyeken azonban 4 méteres drótkerítést épít a stájerországi Spielfeldnél a menekültek szabályozott áthaladása érdekében. A kerítés azonban lyukas lehet, mert egy-két földtulajdonos nem engedi meg területén a kerítés megépítését.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu