Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.02.26. - Monday, Edina napja van.

Külföld

Futurisztikus várost épít Szaúd-Arábia

2021. November 03. 14:20
Futurisztikus várost épít Szaúd-Arábia

Komoly terveket szövöget Szaúd-Arábia, akik egyedülálló futurisztikus város létrehozását tervezik 2024-re a sivatagban.

A világ legjelentősebb olajexportőre, Szaúd-Arábia jövőbelátó terveket szövöget, amely már nem is annyira távoli. Az ország egy egészen páratlan futurisztikus települést tervez létrehozni 2024-re, mely város kizárólag tiszta energiával működne, sőt utaktól és autóktól is mentes lenne.

 

A jövőbeli várost a sivatagban hoznák létre és még januárban jelentették be kivitelezését. A projektnek a Neom nevet adták. A projekt első része a "The Line" szakasz lenne, amely egy közel 170 kilométer hosszú gerinc kialakítása, amely körül a különböző városrészeket letelepítenék.

 

A projekttel az lenne az arab ország célja, hogy részben függetlenedjenek a kőolajtól és egy hasonlóan modern technológiai központot alakítsanak ki a sivatagban, mint amilyen a Szilícium-völgy. A beruházás tehát nem csak egy sima futurisztikus várost létrehozását takarja, hanem kutatóközpontokkal, turisztikai attrakciókkal és oktatási intézményekkel gazdagított várost.

 

Ilyen nagy és modern város még nem épült a világban

 

A következő években megépülő óriás településen Michelin-csillagos éttermeket és robotdinoszauruszokkal betelepített vidámparkot is létrehoznának, nem beszélve arról, hogy az embereket dróntaxikkal szállítanák, hiszen utaktól mentes város lesz. A metropolisz 16 városrészből állna és a világ legnagyobb szén-dioxid mentes városa lenne.

 

A város kizárólag szélerőművekre és a napenergiára támaszkodna, illetve olyan csúcstechnológiai megoldásokat építenének ki, amely a vizet oxigénné, valamint hidrogénné alakítja át üzemanyagként.

 

A metropolisz kivitelezése 500 milliárd dollárba kerül és Tabúk tartományban hozzák létre. A területen már elkezdődtek az építési munkálatok és az alagutak ásatása. A felszíni terület a gyalogosoknak lesz kialakítva, míg a földalatti rétegeket a közlekedés és az infrastruktúra miatt alakítják ki.

 

A város fejlesztői azt mondták, hogy olyan technológiákat kellett létrehozniuk a fejlesztéshez, amelyek még nem is léteztek. A városban akár 1 millió ember is lakhat, a közösséget pedig a nagy sebességű közlekedési eszközök kötik majd össze. A projekt közel 400 000 új munkahelyet teremt.

 

Forrás: MTI, Daily Mail, The Wall Street Journal

CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu