Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.04. - Monday, Kázmér napja van.

Külföld

Európai egység és együttműködés

2011. July 05. 12:48
Európai egység és együttműködés
Európa most erősebb, mint fél évvel ezelőtt volt, de a polgárok ezt egyelőre nem így érzékelik. Válságos időben vette át Magyarország az elnökséget.

Orbán Viktor miniszterelnök értékelte a magyar soros elnökséget az Európai Parlamentben, július 5-én. Fotó: Burger Barna

A miniszterelnök az eurózóna mélyülő válságára, a Japán nukleáris katasztrófára és az É-afrikai változásokra utalt. Kiemelte azonban, hogy még sem kellett az elnökség kitűzött programját módosítani, hanem rögtön tudott rá reagálni és teljesített.
A miniszterelnök a június 30-án zárult magyar elnökség eredményeit foglalta össze, július 5-én kedden Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. Kiemelte, hogy a görög válságra megoldást kell találni, mert addig Európa nem lesz képes erős közösség benyomását kelteni.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az elért eredmények között említette az európai szemeszter beindítását, a sikeresen befejeződött horvát csatlakozási tárgyalásokat, az „arab tavasz" demokratikus mozgalmak támogatását és az európai romastratégia elfogadását.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője Joseph Daul, elismerését fejezte ki és köszönetet mondott az elnökség egész munkájáért és a gazdasági kormányzás előmozdításáért.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke elismerően beszélt a magyar eredményekről. Fotó: Burger Barna

Az európai szocialisták frakcióvezető-helyettese, Hannes Swoboda, szemléletükhöz méltón negatív kritikákat is megfogalmazott. Beszédében továbbra is bírálta a médiatörvényt és az új alaptörvény elfogadását.
A Zöldpárti képviselőcsoport vezetője, Daniel Cohn-Bendit szerint összességében a magyar elnökség tagjai szép munkát végeztek, de Orbán Viktor viszont szerinte az a politikus, aki „rombolja Európát".

Viszontválaszában Orbán Viktor kijelentette, Magyarországon csak akkor tudja növelni Európa támogatottságát, ha világossá teszi, hogy a zöldpárt frakcióvezetője „nem mondhatja meg, mit tehetünk, és mit nem". Egyaránt közös vonásként említette kettőjükben a lázadó hajlamot, ám kifejtette, hogy amíg Cohn-Bendit a polgári értékrendű demokrácia ellen lázadt, addig ő maga viszont az elnyomó diktatúra ellen.

Európai egység és együttműködés. Fotó: Burger Barna

Orbán Viktor július 5-én Strasbourgban az EP plenáris ülésén


A kormányfő hisz az európai egységben, az együttműködésben, így ő maga nem euroszkeptikus, de ettől még elfogadja az euroszkeptikusok tevékenységét, mert mint mondta: „az EU-t állandóan meg kell reformálni". A baloldali éles bírálatokat pedig politikai és nem szakmai támadásoknak tartja.

Vitáztak az új magyar alkotmánnyal kapcsolatban és a szocialista, liberális és zöldpárti frakciók, a Velencei-Bizottság által megfogalmazott aggályokat alapul véve nem támogatták azt.

Az elfogadott határozatnak nincs jogi következménye Magyarországra nézve. A miniszterelnök, az ülést követő sajtótájékoztatón elfogadhatatlannak nevezte a magyar belpolitikába való beavatkozás szándékát.


B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu