Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.14. - vasárnap, Marcell napja van.

Külföld

Európa 2050-re éghajlatsemleges kontinens lenne

2021. május 26. 11:57
Európa 2050-re éghajlatsemleges kontinens lenne

Az Európai Uniós tagállamainak vezetői megerősítették a klímavédelemmel összefüggő, nagyratörő közös céljaik melletti elkötelezettségüket, köztük, hogy Európa 2050-re éghajlatsemleges kontinens legyen.

Az Európai Uniós tagállamok csúcsvezetői a klímavédelemhez kapcsolódóan és az ambiciózus közös célok mellett megerősítették az elkötelezettségüket. Az egyik ilyen cél, hogy az európai kontinens 2050-re éghajlatsemleges legyen - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a csúcsvezetők 2 napos csúcstalálkozója után.

 

Charles Michel elárulta, hogy a kétnapos találkozó alatt a csúcsvezetők megállapodtak abban, hogy még az idei nyár folyamán megfogalmazzák a pontos iránymutatást az Európai Bizottság részére annak érdekében, hogy minél előbb elkészüljenek a klímavédelemmel kapcsolatos javaslatok és tervek.

 

A célkitűzések szerint az évtized végéig, 2030-ig az 1990-es szinthez képest legalább nettó 55%-kal csökkentenék az Európai Unió károsanyag kibocsátását. Az Európai Tanács elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy feszült viták folytak azzal kapcsolatban, hogy ezt a célkitűzést hogyan és milyen módszerekkel lehetséges megvalósítani, mindemellett pedig reménykedik abban, hogy a kontinens a klímavédelem területén továbbra is vezető szerepet tölthet majd be.

 

Nagy az elkötelezettség, hogy Európa éghajlatsemlegessé váljon

 

Charles Michel a koronavírus-járvány helyzetről is megszólalt a találkozót követően: “Az EU óvatosan ugyan, de optimista lehet az oltakozásban elért eredményeknek köszönhetően. A tagállam vezetői kedden megállapodtak abban, hogy az év végéig 100 millió dózis koronavírus elleni oltóanyagot adományoznak a legrászorultabb országoknak, és hangsúlyozták, hogy további erőfeszítéseket kell tenni az oltóanyaggyártás fokozására.” - írja az MTI Andits Eszter és Gebauer Szabolcs tudósításából.

 

Az Európai Bizottság elnöke Ursula von der Leyen is felszólalt a csúcstalálkozón, ahol arról beszélt, hogy az Európai Bizottság kibővítené a szén-dioxid kibocsátási kereskedelem rendszerét a közlekedésre, valamint a lakóépületekre is. Elmondta továbbá azt is, hogy azonnali kompenzációt vezetnének be az alacsonyabb jövedelmű háztartások részére.

 

A tanácskozáson bejelentették továbbá azt is, hogy az Európai Unión belüli utazást segítő és megkönnyítő oltási igazolvány rendszere és infrastruktúrája a nyártól, tehát már június 1-től működésbe lép majd, a közös uniós oltási igazolvány azonban csak július 1-től lesz érvényes.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu