Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.12.01. - kedd, Elza napja van.

Külföld

Észak-Korea kilép

2003. január 10. 16:21
Észak-Korea kilép
Észak-Korea véglegesen kilép az atomsorompó szerződésből és felmondja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel kötött ellenőrzési megállapodást.
A hivatalos észak-koreai hírügynökség mai bejelentésében azonban leszögezte azt is, hogy az országnak nem áll szándékában atomfegyvereket fejleszteni, nukleáris objektumait pedig kizárólag abból a célból éleszti újjá, hogy elektromos energiát termeljen.

A közlemény szerint Észak-Korea lépése a nemzeti érdekek törvényes védelmét szolgálja, és válaszul szánja az Egyesült Államok nyomására és a NAÜ jogszerűtlen cselekedeteire.

Az 1968-as atomsorompó egyezmény célja, hogy az atomfegyverek elterjedését megelőzze, és az atomenergia békés célú felhasználását előmozdítsa.

Észak-Korea egyébként még 1993-ban bejelentette, hogy kilép az atomsorompó-szerződésből, döntését azonban felfüggesztette, mivel egy évre rá megállapodásra jutott az Egyesült Államokkal, hogy nukleáris programja befagyasztásának fejében évi félmillió tonna fűtőolajat kap, továbbá plutóniumtermelő reaktorait is kicserélik könnyűvizes reaktorokra.

Az Egyesült Államok decembertől azonban leállította fűtőolaj-szállításait, amelyeket az észak-koreai atomprogram 1994-es befagyasztása után eddig folyamatosan teljesített.

Észak-Korea ezt követően döntött nukleáris programjainak újraélesztése mellett, a szerződés felrúgásaként értelmezve az amerikai lépést. Decemberben az észak-koreai nukleáris létesítmények pecsétjeit feltörték, leszerelték az ellenőrző kamerákat és kiutasították a NAÜ ellenőreit az országból.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség hétfőn gyakorlatilag ultimátumban fenyegette meg Phenjant, hogy átadja az ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amennyiben Észak-Korea nem tesz eleget a szervezet kormányzóinak tanácsa által megfogalmazott felhívásnak, amely az együttműködés, az ellenőrzések haladéktalan felújítására szólít fel a kétoldalú biztonsági megállapodásnak megfelelően.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu