Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.20. - Saturday, Illés napja van.

Külföld

Erős Európa emberi tényezővel

2011. July 01. 12:37
Erős Európa emberi tényezővel
Záróünnepségekre készülődik a magyar elnökség. Június 30-án csütörtökön, Brüsszelben befejeződtek a horvát EU-csatlakozási tárgyalások. Az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője, Joseph Daul méltatta az elmúlt 6 hónap első magyar soros elnökségét. Orbán Viktor miniszterelnök ma, péntek délután ünnepélyes beszédet tart Varsóban, a soros Lengyel elnökség megkezdésének alkalmából.

Európai Unió


Ma hivatalosan is felragyog a lengyel nép csillaga az Uniós zászló kék egén. Lengyelország 184 napon keresztül fogja vezetni az Európai Uniót. A lengyel elnökség prioritásai átgondoltak, és tükrözik az államok aktuális politikai és gazdasági igényeit.

Martonyi János külügyminiszter, a magyar diplomácia irányítója, a Die Presse című osztrák konzervatív napilap pénteki számában adott interjúban rámutatott, hogy a magyar elnökség célja az volt, hogy a közösség erősítése révén járuljon hozzá a politikai és a gazdasági integráció elmélyítéséhez. Gazdasági koordináció nélkül a legerősebb pénznem is gyenge, Magyarországnak sikerült ezen a téren is az egyes tagállamok, illetve az Európai Bizottság és az Európai Parlament egymástól nagyon távol eső érdekeit összeegyeztethetővé tennie. Kiemelte egyebek mellett a gazdasági kormányzásról szóló "hatos csomag" jelentőségét, a gazdaság túlélőképessége és versenyképessége szempontjából.
A magyar elnöklet alatt elfogadott európai romastratégia, lehet a legnagyobb előrelépés az európai etnikai kisebbség helyzetének javításához. Hangsúlyozta, hogy a romák társadalmi kirekesztése erős összefüggést mutat a szegénység földrajzi eloszlásával, a két kérdést ezért együtt szükséges kezelni.
Másik központi célkitűzése volt a Duna-stratégia elfogadása, amely Magyarországot és Ausztriát is szorosabbra fűzi egymással.

Gordan Jadronkovic és Martonyi János

A bővítési félelmek ellenére sikeresen lezárultak Horvátország csatlakozási tárgyalásai. A kormány és az Európai Bizottság mindent megtett ennek érdekében. Az unió integrációs képességének a sikere is, ugyanis jelzés az EU nyitottságáról.

Gordan Jandrokovic horvát külügyminiszter csütörtökön bejelentette megnyílt az út az előtt, hogy még az idén 2011-ben aláírják a csatlakozási szerződést és Horvátország 2013. július elsején az Európai Unió 28. teljes körű tagországává váljon. Történelmi jelentőségűnek nevezték a napot, mind Horvátország, mind az EU szempontjából. A 35 témafejezetben folytatott csatlakozási tárgyalások során összesen 138 konkrétan megfogalmazott kritériumnak - angol szakzsargonban: benchmarknak - kellett eleget tenniük ehhez. Jandrokovic elsőként a magyar elnökségnek és személyesen Martonyi Jánosnak mondott köszönetet a tárgyalások sikeres kimenetelének érdekében tett erőfeszítéseiért. Külön aláhúzta, hogy az igazságszolgáltatási reform, amelynek a korrupció és a szervezett bűnözés elleni fellépés hatékonyabbá tétele a célja, Horvátországban visszafordíthatatlan folyamat, miként az összes többi olyan kötelezettségvállalás is, aminek a teljesítése az EU-taggá válás feltétele. A kezdődő lengyel EU-elnökségi félév során véglegesítik a csatlakozási szerződés pontos szövegét, és azt alá is szignálják.

 

 

Az EU soros elnöksége


A horvátok egésze köszönetet mondott Magyarországnak és Orbán Viktornak. Hazánk a horvát történelem legfényesebb lapjaira került fel.
A horvát miniszterelnök Jadranka Kosor , a köztársasági elnök és a törvényhozás elnöke is külön köszönetét fejezte ki Magyarországnak azért a jelentős segítségért, amelyet Horvátországnak nyújtott.

B.N.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu