Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.14. - Sunday, &Őrs napja van.

Külföld

Engedélyt kapott az első laborban előállított hús

2021. March 10. 10:28
Engedélyt kapott az első laborban előállított hús

Az emberiség átlépte az élelmiszeripari forradalom küszöbét, Szingapúrban ugyanis engedélyt kapott a világ első, laboratóriumban előállított baromfi húsa. Az emberi fogyasztásra alkalmas termék árusítása megkezdődhet, ezzel akár az élelmezési problémákra is megoldást nyújthat az új csirkehús. 

A szingapúri élelmiszerügynökség ehetőnek, fogyasztásra alkalmasnak ítélte az első, laboratóriumban előállított csirkehúst. A szakemberek régóta kísérleteztek az olyan “tiszta hús” előállításán, amelyhez nem tapad vér, fontosnak tartották ugyanis az állatok levágása nélkül fogyasztható húsipari készítmények megalkotását.  

 

Sikerrel jártak, a hatóságtól megkapott engedéllyel a húst az Eat Just cég árulhatja majd. Ők dobták piacra még 2018-ban a Just Egg nevű, növényi alapanyagú tojást, így akár a vegán táplálkozást folytatók is hozzá juthattak az élelmiszerhez. 

 

Egyetlen sejtet szaporítottak fel

 

A tiszta hús alapja, eltérően a piacon már sikereket elkönyvelő növényi “húspogácsáktól”, nem növényi alapú. A húst egy állati sejtből tenyésztették ki a laborban. A tiszta hús másik nagy előnye, hogy nem tartalmaz egészségre vagy élővilágra káros anyagokat, így környezetterhelő értéke is minimális.  

 

Köztudott, hogy az állattenyésztés és közvetve a húsevés az egyik legkörnyezetszennyezőbb tevékenység. Az állati takarmányhoz szükséges vízmennyiség és földterület soha nem látott mértékben nőtt, ezért környezetvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy ugyan nem kell kiiktatni az étrendünkből a húst, de csökkentsük a bevitt mennyiséget. Az alternatív húskészítmények ebben segíthetnek.  

 

Az engedélyeztetés óta Szingapúrban már majdnem kétezer étteremben kapható a különleges hús, népszerűsége egyre nagyobb. Az ország gazdasági szereplői a globális kereskedelem sikerét sem tartják kizártnak. Ahhoz, hogy a magyar asztalokra is kerülhessen a termékből, Európai Uniós engedélyekre is szükség van. 

 

M. A. 

Forrás: Origo

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu