Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.22. - Wednesday, Júlia, Rita napja van.

Külföld

Elszánt küzdelem a gyermekszegénység ellen

2011. July 07. 10:22
Elszánt küzdelem a gyermekszegénység ellen
A nemzeti romastratégiák kidolgozásához készülő uniós útmutató összeállításában, és a végrehajtást ellenőrző rendszer kialakításában kulcsfontosságú Magyarország tapasztalata.
Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára jelentette be, július 6-án Brüsszelben.

Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár.

Uniós kidolgozás alatt lévő nemzeti romastratégiák

Az Európai Bizottság hazánk további részvételére számít a soros elnökség alatt elfogadott uniós romastratégia gyakorlatba iktatásában, hangzott el azon a találkozón, amelyen Balog Zoltán és Francoise Le Bail vett részt Brüsszelben.

Az uniós végrehajtó testület igazságügyekkel foglalkozó főigazgatóságának vezetője kiemelte, hogy az uniós keretsratégia az elfogadása után is maradjon az első helyen. A nemzeti programok kidolgozását segítő közös útmutatót Francoise Le Bail vezetésében készítik elő. A bizottság a tavalyi évben kezdte meg munkáját a romákat támogató programok és támogatások elemzésével. Az elkészült útmutatót még a nyári szünet beállta előtt elküldik a tagállamoknak. Ez alapján év végére várhatóak a nemzeti stratégiák leadásának időpontjai, elkészítésük utolsó határideje pedig 2011. december 31.

Küzdelem a gyermekszegénység ellen.

Elkészülnek a krízistérképek

 

Az ellenőrző rendszer esetében országspecifikus jelzőrendszernek kell elkészülnie, a nemzeti sajátosságok figyelembe vételével. A kontrollban jelentős szerep jut az unió alapjogi ügynökségének illetve a statisztikai hivatalnak. Magyarország ezen tevékenységhez is precíz segítséget tud nyújtani.

Az Európai Roma Platformmal kapcsolatban az államtitkár felidézte, hogy a magyar elnökség alatt volt már eredményes megbeszélés ez ügyben. Az elkövetkező találkozó kiemelt témái lesznek a krízistérképek és felmérések összeállítása, adatok begyűjtése. Pluszenergiát jelentenének az egyházak bevonásai, mert ők nemcsak „pénzkérdésnek tekintik az ügyet, hanem emberkérdésnek".

 

B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu