Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.12.01. - kedd, Elza napja van.

Külföld

Elnökválasztás

2003. január 08. 07:47
Elnökválasztás
Václav Klaus volt kormányfő és képviselőházi elnök esélyei lennének a legnagyobbak Csehországban egy közvetlen elnökválasztás esetén.
Havel elnök utódját január 15-én kísérli meg kiválasztani a cseh képviselőház és szenátus, a megfigyelők szerint azonban eredménytelen lesz az első forduló.

Egy felmérés szerint Václav Klaust, a jobboldali Polgári Demokratikus Párt államfőjelöltjét a megkérdezettek 34,1 százaléka választaná. Petr Pithart szenátusi elnököt, a koalíciós Kereszténydemokrata Unió - Csehszlovák Néppárt elnökjelöltjét az emberek 16,5 százaléka támogatná. A harmadik helyen Otakar Motejl ombudsman végzett 13,3 százalékos támogatottsággal. Ő azonban nem elnökjelölt, mert a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt belső referendumában alulmaradt Jaroslav Bures volt igazságügy-miniszterrel szemben. Burest a felmérés szerint viszont csak az emberek 10,4 százaléka választaná. A negyedik hivatalos elnökjelölt Miroslav Krízenecky, az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának képviselője, csak a megkérdezettek két százalékának támogatását kapná meg.

A jelenleg érvényben lévő alkotmány szerint az államfőt a parlament két háza választja meg január 15.-ei közös ülésén.

Prágai megfigyelők úgy vélik, hogy a Klaus, Pithart, Bures, Krízenecky négyesből az első fordulóban senki sem lesz megválasztva, és ezért második elnökválasztási fordulóra is sor kerül majd.

A TNS Factum által végzett felmérés szerint a megkérdezettek 86,6 százaléka a közvetlen elnökválasztás híve. A parlamenti politikai pártok ugyan szintén támogatják a közvetlen elnökválasztást, de bevezetését csak egy későbbi időpontban tartják reálisnak.

Václav Havel jelenlegi államfő második megbízatási időszaka február 2-án jár le, és ezért már nem választható újra.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu