Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Külföld

Elfogadták a román költségvetést

2019. február 15. 13:37
Elfogadták a román költségvetést

A román parlament két háza elfogadta az idei állami költségvetést, amely megnövelt, GDP-arányosan 2,76 százalékos államháztartási hiánnyal számol. 

A román kormány eredetileg 2,55 százalékos államháztartási hiányt tervezett, de a parlament megszavazta az ellenzéknek a gyermekenként megítélt családi pótlék megemelésére vonatkozó indítványát, amit a deficit növelésével fedeznek. A költségvetést 272 törvényhozó szavazta meg, 122-en ellene voksoltak 2 tartózkodás mellett. A tervezetet a román kormánykoalíció pártjai mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is támogatta.

 

A román parlament két háza elfogadta az idei állami költségvetést

A román parlament két háza elfogadta az idei állami költségvetést

 

A parlamenti vitán Viorica Dancila miniszterelnök elmondta, hogy a költségvetés 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, a kormány optimizmusát pedig azzal indokolta, hogy fejlődik a gazdaság, összesen 50 milliárd lejt (10,5 milliárd eurót) irányoztak elő közberuházásokra, ami megteremti a kormány által remélt növekedés feltételeit. Dancila a beruházások mellett prioritásként jelölte meg az oktatást, amelynek évi költségvetése mintegy 48 százalékkal lesz nagyobb az előző évhez képest, az egészségügyre is 15 százalékkal többet fordítanak. Azt is a pozitívumok között említette, hogy az állami nyugdíjalap az idén többlettel fog zárni, amire hosszú idő óta nem volt példa. A kormányfő közölte, hogy a költségvetés tartalmazza a korábban megígért bér- és nyugdíjemeléseket, az öregségi járandóságok szeptembertől 15 százalékkal fognak emelkedni. 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu