Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.27. - Monday, Hella napja van.

Külföld

Élesben is beveti a mesterséges intelligenciát az USA légiereje

2020. December 28. 10:26
Élesben is beveti a mesterséges intelligenciát az USA légiereje

Az Egyesült Államok légierejének egyik vezetője, Will Roper, a technológiáért és beszerzésekért felelős igazgatóhelyettes bejelentette, hogy az USA a legújabb vadászgépében mesterséges intelligenciát is használni fog. Az MI egység komolyabb feladatokat is elláthat, a manőverezéstől kezdve a kommunikáción át. A fegyverhasználatra nem kap jogosultságot.  

Nem sokkal az után, hogy Japán bejelentette, új típusú lopakodót fejleszt, az amerikaiak is új vadászgépről, az ARTUµ-ről beszélnek. Ez az Egyesült Államok hatodik generációs vadászgépe, amelyen már mesterséges intelligencia is jelen lesz. Gyakorlatilag egyfajta pilóta funkciót is ellát majd. Egyes szenzorok és a radar figyelésével foglalkozik a tervek szerint, feladatai közt szerepel még a navigáció is.

 

  

 

Vadászgép tesztrepülés előtt

 

 

A vadászgép fejlesztését annak a Lockheed Martin hadiipari óriásnak sejtik, amelyik egyébként a japánok új légiflottáján is dolgozik.  

 

Az amerikaiak december közepén már tesztelték a mesterséges intelligenciát a légi haderőt illetően. Egy hadgyakorlat során az MI alapú szoftver hajtotta végre a taktikai navigációt, vagyis vezette a vadászgépet, amíg a pilóta semlegesítette a támadót. A teszt rávilágított arra, hogy az MI megbízhatóan használható, így a légierő már élesben is használni fogja legújabb gépeiben. 

 

 

M. A.  

Forrás: telex.hu 

Fotó: flightglobal.com 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu