Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Külföld

Egyre több külföldi országba utazhatunk

2021. June 09. 09:59
Egyre több külföldi országba utazhatunk

Eddig már 12 országgal kötött olyan kétoldalú megállapodást Magyarország, amely a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról szól. Csehországba és Szlovákiába is utazhatnak majd a beoltottak.

Egyre több külföldi országba utazhatnak ki azok a magyar állampolgárok, akik már megkapták a koronavírus elleni vakcinát. Magyarország eddig 12 országgal kötött kétoldalú megállapodást, amelynek lényege, hogy mindkét ország elfogadja egymás védettségi igazolványait.

 

"A Magyarországra személyforgalomban történő beutazási korlátozások nem vonatkoznak arra az emberre - és a felügyelete alatt álló kiskorúra -, akinek olyan ország által kiállított védettségi igazolása van, amellyel Magyarország kétoldalú megállapodást kötött a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról, vagy amelynek a védettségi igazolását Magyarország egyoldalúan elismerte" - mondta Kiss Róbert az operatív törzs ügyeleti központjának vezető helyettese.

 

Az operatív törzs ugyan azt nem közölte, hogy melyik 12 országról van szó, csupán párat említett belőle: Horvátországot, Szerbiát és Szlovéniát, valamint kiderült, hogy Ciprussal is készülnek a megállapodások. Továbbá, Csehország és Szlovákia is bejelentette, hogy megnyitja határait a beoltott magyar állampolgárok előtt.

 

Egyre több ország nyit, de továbbra is feltétel az oltottság

 

Csehország minden EU-tagállam előtt megnyitja határait, amennyiben védettek

 

Június 21-től minden Európai Uniós tagország, illetve Szerbia állampolgárai előtt megnyitja határait Csehország, feltéve, ha teljesítik a szükséges feltételeket. Turisztikai célból azok utazhatnak be korlátozások nélkül Csehországba, akiket már beoltottak a járvány ellen, vagy legalább 22 nappal a beutazás előtt megkapták az első oltást és ezt bizonyítani is tudják az igazolvánnyal.

 

"Azzal számolunk, hogy július 1-jétől már csak az Európai Unió által kiadott igazolások, az úgynevezett Covid-passzusok lesznek elismerve" - tette hozzá Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter.

 

Szlovákia is bejelentette, hogy elismeri a magyar oltási igazolványokat

 

Szlovákia az orosz és a kínai vakcinával oltott magyar állampolgárok igazolványait is elismeri a beutazásoknál, amelyet már jeleztek is Magyarországnak. Ivan Korcok, Szlovákiai külügyminisztere azt mondta, hogy Szlovákia minden külföldi állampolgár esetében elfogja ismerni az orosz vakcinát is, hiszen az országban is engedélyezve van a Szputnyik V vakcina.

 

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu