Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Külföld

Drón repül majd a Marson

2021. March 24. 10:42
Drón repül majd a Marson

Április nyolcadikára időzítette a NASA az Ingenuity nevű drónjának aktivizálását a Marson, jelentette be az űrügynökség. Ha a drón sikeresen végrehajtja a repülést, a történelemkönyvekbe mint első ember által tervezett, másik bolygón repülő tárgyként vonul be. 

Az Ingenuity első küldetését nem vitték túlzásba, a fel- és leszállás lesz a feladata. Mindez már önmagában óriási teljesítmény, hiszen nem volt még űreszköz, ami repülést hajtott volna végre egy másik bolygón.  

 

A drón a Perseverance Mars-járó eszköz utasa volt, annak februári landolása óta tartózkodik a bolygón. A Perseverance huszonhárom kamerájával készült, rendkívül látványos felvételeket küldött már a vörös bolygóról, illetve mintákat gyűjt. Egy éves ciklusa alatt a Marsbéli élet után kutat a NASA hatodik Mars-járójaként. 

 

A Perseverance

 

Az Ingenuity helikopterként funkcionáló drónként repül majd. A tervezett időpontot rugalmasan kezelik az űrügynökségnél, ha valami közbejön, tolódik a dátum, addig is napkollektorok segítségével gyűjt energiát.  A helikopter 1,8 kilogrammot nyom, a Perseverance közel egy tonnájának részét képezi. Az eszközök súlya a Mars gravitációs mezejének köszönhetően könnyebbnek minősülnek, így a földihez képest más számítások voltak szükségesek az eszközök kalibrálásánál. 

 

A NASA összesen 2,4 milliárd dollárt költött eddig a legújabb generációs Mars-expedíciójának eszközeire. A "Marsot érés" pillanatát élőben lehetett figyelni, a Perseverance földi kutatócsoportja ugyanis a kommunikációs eszközök széles tárházát veti be. Az eszköz saját Twitter- és YouTube csatornával bír, amelyen valószínűleg követhető lesz az Ingenuity repülése is, amelyre a tervek szerint április 8-án kerül sor. 

 

 

M. A. 
Forrás: hvg.hu

Fotó: space.com

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu