Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.09.29. - csütörtök, Mihály napja van.

Külföld

Csapatmozgatások

2002. december 30. 07:21
Csapatmozgatások
Miközben az ENSZ ellenőrök újabb létesítményeket vizsgáltak meg Irakban, Washington újabb csapatokat küld a Perzsa-öböl térségébe.
A török-iraki határ mentén mindkét oldalon csapatmozgásokat hajtottak végre. Ankara csaknem tízezer katonát állomásoztat a kurdok által ellenőrzött iraki területeken, és most állítólag ezeket az alakulatokat erősítik meg.

Közben a Fehér Ház előtt háborúellenes tüntetés volt, amelyen több tiltakozót őrizetbe vettek.

A 724-es számú zászlóalj egyike annak a három floridai katonai egységnek, amelyet Kuvaitba vezényeltek. Összesen 1300 katonát helyeztek szolgálatba közülük, és ekkora mozgósításra a II. világháború óta nem volt példa Floridában. A háborús készülődés jele az is, hogy vegyi és biológiai támadás sérültjeinek ellátására alkalmas kórházhajót készül a Pentagon a Perzsa-öbölbe küldeni.

Az amerikai csapatok legfontosabb öbölbeli bázisának számító Kuvaitban pedig egy esetleges vegyitámadásra próbálják felkészíteni a lakosságot.

Egyes értesülések szerint Szaúd-Arábia titokban jóváhagyta azt az amerikai kérést, hogy az Egyesült Államok egy Irak elleni támadás során felhasználhassa a királyságban található légitámaszpontjait.

Washington nyomást gyakorol a NATO-szövetséges Törökország kormányára is a háborús részvétel érdekében, és bár Ankara hivatalosan a háború elkerülését szorgalmazza, hétvégén csapatokat vezényelt az iraki határ közelébe.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu