Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.09.29. - csütörtök, Mihály napja van.

Külföld

Chávez a fedélzeten

2002. december 26. 19:38
Chávez a fedélzeten
A hétvégén Hugo Chávez venezuelai elnök személyesen rendezte számláját a sztrájkolókkal.
A volt puccsista ezredes (immár demokratikus elnök) maga irányította a katonákat, akik visszafoglalták a kormányellenes erők jelképének számító olajszállítót.

A nyolcvanas évek egyik szépségkirálynőjéről elnevezett Pilin León tanker kapitánya és legénysége két hete csatlakozott a Chávez lemondását követelő sztrájkolókhoz, és azóta - tartályaiban 280 ezer hordó olajjal - a Maracaibo-tó közepén horgonyzott.

A viszonylagos jóléthez - és főként olcsó benzinhez - szokott Venezuelában hosszú sorok kígyóznak a benzinkutak előtt, miután az ország olajtermelése 10 százalék alá esett. A káosztól tartó lakosság a hét végén megkezdte az élelmiszerüzletek módszeres kifosztását és a tartalékok felhalmozását, a külföldi követségek pedig sorra zárnak be és rendelik haza a diplomatákat.

A hadsereg bevetésére válaszul a hét végén újabb tömegek vonultak Caracas utcáira.

A tüntetők Chávez lemondását, illetve népszavazást és előre hozott választások kiírását követelik: az elnök viszont azzal érvel, hogy őt 1998ban demokratikusan (és nagy fölénnyel) választották meg, és legkorábban jövő nyáron hajlandó a népszavazásról tárgyalni.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu