Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Külföld

Blokkolások

2002. December 25. 13:26
Blokkolások
Észak-Korea a napokban elkezdte a plombák levágását az 1994-ben lezárt jongbjoni atomerőművéről.
Ezzel egyidőben elkezdték blokkolni azoknak a kameráknak a működését is, amelyek öt nukleáris létesítményüket figyelték meg, információkat szolgáltatva a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség számára.

A fejleményekre igen élesen reagált Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok is. Mindhárom ország arra szólította fel Phenjant, hogy hagyja abba az elkezdett folyamatot.

Phenjan december 12-én jelentette be, hogy újraindítja azokat az atomreaktorait, amelyeket 1994-ben az Egyesült Államokkal kötött keretegyezmény következményeként zárt le. A jong-bjoni és a tecsoni reaktorokat akkor leplombálták, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kamerákat szerelhetett fel, megfigyelendő az állapotokat.

Abban akkor nem sikerült megegyezniük a feleknek, hogy szigorúbb, komolyabb jogosítványokkal rendelkező ellenőrök által végzett vizsgálatokat is végezhessenek. A kamerák a két atomreaktoron kívül három másik, a nukleáris energiához kapcsolódó létesítményt is megfigyelnek, és az országban tartózkodik egy folyamatos megfigyelő is.

Az 1994-es egyezmény kikényszerítése azon a félelmen alapult, hogy a szovjet típusú gáz-grafit reaktorok plutóniumot termelnek, ami viszont alapanyaga lehet egy nukleáris bombának.

Az 1994-es szerződés szerint a reaktorok leállításáért cserében az amerikaiak építenek Észak-Koreában két könnyűvizes erőművet, Szinpóban és Kimhóban, és amíg ezek nem készülnek el, addig évente ötszázezer tonna olajat szállítanak Phenjannak.

Miután októberben az amerikaiak szerint kiderült, hogy Észak-Koreának aktív atomfegyverprogramja van, az olajszállításokat leállították. Erre adott válasz az atomreaktorok újraindítása.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu