Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.22. - Monday, Magdolna napja van.

Külföld

Bevetették az MI-t a holt-tengeri tekercsek vizsgálatánál

2021. April 27. 10:32
Bevetették az MI-t a holt-tengeri tekercsek vizsgálatánál

Mesterséges intelligencia alapú rendszert alkalmaztak a holt-tengeri tekercsek vizsgálatánál: Rendkívüli felfedezést tettek általa a kutatók: a kézírásokat vizsgálva az MI különbséget tudott tenni két folyóírás közt. 

A mesterséges intelligencia az írásokról készült felvételeket hasonlította össze. A betűk alakjának és stílusának nüansznyi eltéréseit vizsgálta meg. Eredményei alapján megállapítható, hogy két külön írnok keze munkáját dicsérik a vizsgált ősi leletek. A kutatók által szabad szemmel nem meghatározó különbségeket vette észre a rendszer, ezzel korábban meg nem határozott rejtélyre derült fény. Az Ézsaiás-tekercs az eredmények alapján nem egyetlen ember, hanem két rendkívül hasonló kézírású írnok munkája. A kutatók mindezt a New Scientist-ben is megjelentették.  

 

Archeológiai lelőhely

 

Az Ézsaiás-tekercs egy hét méternél is hosszabb tekercs, amely 54 kolumnába rendezett szöveget takar: Ézsaiás könyvének másolata van rajta, az eddigi meghatározások alapján Krisztus előtti 2. században alkották meg. A két kézírás, mellyel papírra vetették, nagyon hasonló, a kutatók szerint elképzelhető, hogy egy olyan írnok folytatta az írást, aki tökéletesen le tudta utánozni a másik kézírását. Az is magyarázat lehet arra, hogy szabad szemmel szinte megkülönböztethetetlen a két írás, hogy az írnokok ugyanolyan képzést kaptak.  

 

A holt-tengeri tekercsek a bibliai kéziratok közül a legrégebbi ismert leletek, amelyek Jézus korabeli közösségek életét mutatják be. Hetven éve fedezték fel a korábban barlangokba rejtett szent szövegeket a Júdeai-sivatagban, 1947 és 1956 között összesen 981 szöveget tártak fel. 

 

 

 

M. A. 

Forrás: Origo

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu