Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Külföld

Bejegyezték a Szputnyik Light vakcinát Oroszországban

2021. May 11. 15:00
Bejegyezték a Szputnyik Light vakcinát Oroszországban

Az új vakcina a koronavírus összes új változatával szemben hatékony lehet a gyártó szerint.

Hivatalosan is engedélyezték a Szputnyik Light vakcina használatát Oroszországban- jelentette be az orosz vakcinákat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).  Vlagyimír Putyin bejelentette, hogy Moszkva támogatja az oltóanyagok szabadalomvédelmének feloldását.

 

Szputnyik Light koronavírus elleni vakcina

 

A Szputnyik Light- a Szputnyik V vakcina első komponense- már a védőoltás beadását követő 28 nappal 79,4 %-is védettséget bizonyított, melyet a lakossági oltási kampány során figyeltek meg, 2020.december 05 és 2021.április 15 között. A közel 80 %-os védettség meghaladja több, kétkomponensű oltóanyagét és hatákony a koronavírus összes új változatával szemben- az RFPI állítása alapján.

 

Mihail Murasko egészségügyi miniszter szerint a Szputnyik Light megemeli az immunitással már rendelkezők antitestszinjét, emiatt olyan betegek esetében is alkalmazhatják, akik több mint fél éve átestek a koronavíruson vagy akiknél az antitestek szintje csökkent. Olyan országokban tervezik alkalmazni a vakcinát, ahol sürgősen meg kell állítani a járvány terjedését.

 

Az új típusú, hazai gyártmányú oltóanyag első adagját eddig 13,4 millió állampolgár kapta meg Oroszországban, 9,4 millió főnek pedig mindkét adagot beadták.

 

Eddig az orosz vakcina alkalmazását 64 országban engedélyezték, melyeknek összlakossága 3,2 milliárd fő. Az Európai Gyógyszerügynökség márciusban elkezdte a Szputnyik V vizsgálatát, melynek engedélyezési eljárása várhatóan május végéig tart. Az RFPI szerint 20 millió embernek adták be az orosz vakcina első adagját szerdáig, de egyetlen alkalommal sem kapott senki trombózist.

 

BG

Forrás: HVG

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu