Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.25. - Saturday, Orbán napja van.

Külföld

Az USA aggódik Irán magatartása miatt

2016. September 14. 08:32
Az USA aggódik Irán magatartása miatt

Irán azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy légvédelmi ereje lelövi a Perzsa(Arab)-öböl légterében, a nemzetközi vizek fölött járőröző két amerikai katonai repülőt.

Ezzel kapcsolatban adott hangot aggodalmának Mark Toner külügyi szóvivő, "nyugtalanító tendenciákról" és és Irán "helytelen magatartásáról" beszélt. Nemcsak az újabb fenyegetésről beszélt, hanem az elmúlt hetekben történtekről is, hogy az irániak veszélyesen megközelítettek amerikai hadihajókat a Hormuzi-szorosban, amely így provokációnak számít.

 

atomalku

Az atomalku az atombomba előállításának megakadályozását célozza

 

Joseph Votel tábornok, a Közel-Keleten állomásozó amerikai haderő parancsnoka szerint úgy tűnik, hogy az atomalku ellenére is Teherán arra törekszik, hogy instabilitás alakuljon ki a térségben. Mark Toner minderre így reagált: "soha nem mondtuk, hogy az iráni atomprogramról született megállapodás egyúttal rendezi az Irán magatartásával kapcsolatos valamennyi problémát". Ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy éppen az atomalku erősítette meg Iránon belül az úgynevezett keményvonalas politikusokat.

 

/T.D.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu