Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.23. - csütörtök, Beáta napja van.

Külföld

Az orosz WTO-csatlakozás nyomán az árucikkek importvámja csökken

2012. augusztus 24. 18:00
Az orosz WTO-csatlakozás nyomán az árucikkek importvámja csökken

2012. augusztus 22-én Oroszország belépett a Kereskedelmi Világszervezetbe    (WTO) -adta hírül az MTI.

156. tagként lépett be Oroszország a WTO-ba. A Kereskedelemi Világszervezet, rövidítve WTO (World Trade Organization) egy multilaterális kereskedelmi szervezet, melynek célja a nemzetközi kereskedelem liberalizációja az úgynevezett tarifális kereskedelmi akadályok (vámok, exportszubvenciók) és a nem tarifális kereskedelmi akadályok (beviteli engedélyek) fokozatos leépítése illetve megszüntetése révén. A WTO 1995. január 1-jén jött létre az 1947-ben megkötött GATT (Általános Vám- és Kereskedelmi Egyezmény) utódaként. A létrehozásáról szóló nemzetközi szerződés 1994. április 16-án, Marrakeshben, Marokkóban került aláírásra. (Forrás: Wikipedia)

Ezt nyilatkozatban üdvözölte szerdán az Európai Bizottság. Ez a csatlakozás különösen fontos az EU számára, hiszen az unió Oroszország elsőszámú kereskedelmi partnere, Oroszország pedig az EU harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere.

WTO

A Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) tartozó országok (Forrás: Wikipedia.hu)


Tavaly az EU 108,4 milliárd euró értékben exportált Oroszországba, és 199,5 milliárd euró értékben importált onnan, az unió mérlege tehát erősen passzív.

Az orosz WTO-csatlakozás nyomán az árucikkek importvámja a jelenleg 10 százalékos átlagszintről 7,8 százalékra csökken. Az unió a legnagyobb külföldi beruházónak számít Oroszországban: 2010-ben 120 milliárd eurót fektettek be ott az EU-országok cégei. Az EU-ban eszközölt orosz beruházások ugyanabban az évben mintegy 42 milliárd euróra rúgtak.MTI/MCOnet
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu