Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.08.11. - kedd, Zsuzsanna napja van.

Külföld

Az idei második költségvetés-kiigazítást fogadta el a román kormány

2018. november 23. 19:04
Az idei második költségvetés-kiigazítást fogadta el a román kormány

Az idei második költségvetés-kiigazítást fogadta el a román kormány, amely továbbra is vállalja, hogy 3 százalék alatt marad az államháztartási hiány.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter közölte, hogy a kiigazítás pozitív volt, a jövedelem oldalon 9,5 milliárd lejjel (2,038 milliárd euró) van több az eredeti büdzséhez képest, a kiadásokat 10,7 milliárd lejjel növelik. A miniszter közölte, továbbra is alkalmazzák a kormányprogramba foglalt ígéreteket, gazdaság-ösztönző és szociális jellegű célok egyaránt megvalósulnak. A pénzügyminiszter nyomatékosította, hogy Bukarest az idén sem fogja meghaladni GDP-arányosan a 3 százalékos államháztartási hiányt, és az államadósság sem nő GDP-arányosan a 35 százalékról, ami a negyedik legkisebb az Európai Unióban.

 

Az idei második költségvetés-kiigazítást fogadta el a román kormány

Bukarest az idén sem fogja meghaladni GDP-arányosan a 3 százalékos államháztartási hiányt

 

A költségvetés-kiigazítás fő vesztese a közlekedési minisztérium, amelynek költségvetése 1,016 milliárd lejjel (218 millió euró) csökkent, de az oktatási, kutatási és egészségügyi tárcáknak is kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk. Teodorovici az utóbbi három tárca költségvetésének csökkentését azzal magyarázta, hogy eredetileg túl magas kiadásokkal számoltak, amire végül nem volt szükségük. A miniszter azt is bejelentette, hogy a kormány korábbi terveivel ellentétben nem december 1-től, hanem várhatóan január 1-től fog nőni a bruttó minimálbér, amely jelenleg 1900 lej (133 ezer forint). A kormány 2080 lejre növelné a minimálbért, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők vagy a legkevesebb 15 éves munkaviszonnyal rendelkezők esetében viszont 2350 lejre emelkedne. A késést azzal magyarázta, hogy még szükség van néhány minisztérium jóváhagyására.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu