Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Külföld

Az EP a vízuminformációs rendszer reformját javasolja

2019. március 14. 09:14
Az EP a vízuminformációs rendszer reformját javasolja

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az európai vízuminformációs rendszer reformját javasolta, amely az indoklás szerint a közelmúltban jelentkező biztonsági és migrációs feladatok miatt vált szükségessé.

Az Európai Parlament 522 szavazattal, 122 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett elfogadott javaslata szerint kötelező biztonsági ellenőrzésre van szükség az unió összes adatbázisában a többféle személyazonosságot használó belépésre jelentkezők, a biztonsági kockázatot jelentő emberek, valamint az olyan egyének kiszűrésére, akikkel kapcsolatban felvetődik az illegális bevándorlás gyanúja. A biztonsági rések bezárása céljából a hosszú távú tartózkodásra feljogosító vízumokat, köztük az úgynevezett aranyvízumokat és a tartózkodási engedélyeket is fel kell venni az adatbázisba.

 

Az EP a vízuminformációs rendszer reformját javasolja

12-ről 6 évre kell csökkenteni az ujjlenyomatvétel és a portréfénykép-készítés alsó korhatárát 

 

Véleményük szerint 12-ről 6 évre kell csökkenteni az ujjlenyomatvétel és a portréfénykép-készítés alsó korhatárát az elveszett gyerekek beazonosítása és a családi kapcsolatok feltérképezése céljából. Az ujjlenyomatokat azonban 70 év felett nem kellene levenni. A dokumentum szerint jobb hozzáférést kell biztosítani a vízuminformációs rendszer adatbázisához az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete és a rendvédelmi szervek számára a bűncselekmények áldozatainak beazonosítása, valamint a súlyos bűncselekményeket vagy terrorizmust érintő felderítőmunka céljából.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu