Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Külföld

Az ENSZ tagja lett hivatalosan Dél-Szudán

2011. July 15. 22:03
Az ENSZ tagja lett hivatalosan Dél-Szudán
Magyarország üdvözli, hogy a Dél-szudáni Köztársaság az ENSZ tagjává vált, és haladéktalanul kezdeményezi a diplomáciai kapcsolatok felvételét az új állammal - közölte július 15-én a Külügyminisztérium.
Üdvözli az Egyesült Nemzetek Közgyűlésének csütörtökön közfelkiáltással elfogadott határozatát, amelynek értelmében a Dél-szudáni Köztársaság a világszervezet 193. tagjává vált. Magyarország ösztönzi és támogatásáról biztosítja az új államot a hatékonyan működő belső struktúrák kiépítésére, valamint a Szudánnal való viszonyában fennálló nyitott kérdések rendezésére, továbbá a regionális stabilitás fenntartására irányuló törekvéseiben - tartalmazza a külügyi közlemény.

A Dél-szudáni Köztársaság az ENSZ tagjává vált. Fotó: AFP

A Dél-szudáni Köztársaság az ENSZ tagjává vált

 

Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára már hivatalos látogatást is tett Dél-Szudánban, július 7-10. között. Ahol Kartúmban megnyitotta Magyarország tiszteletbeli konzuli képviseletét, amelynek vezetésével Juszuf Ahmed Eltayt bízta meg.

A régóta várt függetlenség, új korszakot nyit meg a hatalmas kőolajkinccsel rendelkező országban. Dél-Szudán a világ 196. országa lett.

Barack Obama amerikai elnök még aznap bejelentette, hogy az Egyesült Államok független és önálló államként ismeri el Dél-Szudánt.

A Magyar Külügyminisztérium üdvözli a döntést. Fotó: AFP

Kartúmban nyílt meg Magyarország tiszteletbeli konzuli képviselete


A Fehér Ház által kiadott közleményében az elnök ezt írta: „A dél-szudáni nép oly sok harcát követően az Egyesült Államok üdvözli egy új állam megszületését."

Angela Merkel kancellár, Németország nevében szintén elismerte a világ legfiatalabb államát, úgy fogalmazott „az öröm és nagy reménység napja".

Franciaország nevében Nicolas Sarkozy elnök adta elismerését arról, hogy hazája az államok közösségében jó szívvel üdvözli Dél-Szudánt.

Salva Kiir Mayardit letette a dél-szudáni államfői hivatali esküt. Fotó:AFP

Salva Kiir Mayardit letette a dél-szudáni államfői hivatali esküt

 

Nagy-Britannia nevében David Cameron miniszterelnök közölte, hogy országa hivatalos elismerésben részesíti Dél-Szudánt és büszke arra, hogy az elsők között teheti meg.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök, dísztáviratot küldött Salva Kiir dél-szudáni államfőnek nyomban azután, hogy az afrikai ország kikiáltotta függetlenségét.

A függetlenség kikiáltását követően nem sokkal Salva Kiir Mayardit letette a dél-szudáni államfői hivatali esküt, majd hatalmas népünnep vette kezdetét.

 

B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu