Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.20. - Thursday, Rafael napja van.

Külföld

Ausztriában káoszt okozott a migránshullám

2015. October 23. 12:40
Ausztriában káoszt okozott a migránshullám

A magyar határzár miatt új útvonalat választott az Európa belseje felé áramló, feltartóztathatatlan migrációs tömeg. Így Ausztriába immár nem keletről, hazánk felől érkezik az illegális bevándorlók feltartóztathatatlan tömege, hanem délről, Szlovénia felől. Ausztria déli részén kaotikus helyzet alakult ki, a migránsok az autópályára is feljutottak és koordinálatlanul, gyalog indultak el a német álom felé.

A magyar határzár bevezetése után a migráció tranzitútvonala megváltozott. Horvátországból az illegális bevándorlók immár nem hazánk, hanem Szlovénia felé vették az irányt. Szlovénia migrációs tranzit országgá válva - befogadóképességére hivatkozva - igyekezett határt szabni a rajta keresztülhaladó migránstömegnek. Horvátország - észlelve a szlovén hozzáállást - maga is igyekezett több-kevesebb sikerrel feltartóztatni a szerb oldalról beérkezőket. Rendőri erőszak, kigyulladt gyűjtőtábor, és feltartóztathatatlan bevándorlók tömege - ez jellemzi a magyar határzár bevezetése után nyugatabbra tolódott migrációs útvonalat.


Ausztria, belügyminiszter


Széttárt kezek.
Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter az osztrák-szlovén határon, az ausztriai spielfeldi átkelőnél 2015. október 22-én. Ezen a napon illegális bevándorlók kitörtek a tranzittáborból.

MTI Fotó: Tréba Ákos


Jelenleg már Ausztriában a legkaotikusabb a helyzet, ahol a Sentilj és Spielfeld közötti szlovén-osztrák határátkelőnél kezdődtek a bajok. Mivel Ausztria is igyekszik korlátozott számban beengedni az immár délről a területére lépő illegális bevándorlókat, október 22-én több ezer migráns rekedt a két határátkelő közötti senki földjén - ahogyan az már a horvát-szlovén határon is megtörtént. Ezekben a kritikus szituációkban az ellátatlanul maradt tömeg megpróbáltatásait a fagypont körüli éjszakai hőmérséklet tovább súlyosbítja. Nem várva meg az estét több ezer migráns tört ki ebből a harapófogóból és sokan gyalog elindultak Ausztria belseje felé. Migránsok százai bolyonganak Ausztria déli részén, a Leibnitzet a szlovéniai Sentilj várossal is összekötő B67-es úton - jelentette az osztrák sajtó október 22-én.


Óráról órára változik Ausztria befogadóképessége - ismerte el Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy a hatóságok elsődleges célja a közbiztonság és a rend fenntartása Ausztriában. A miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy Európának ezekben az időkben erődként kellene működnie, hiszen most a külső uniós határok védelme a legfontosabb. Október 23-a reggelre az osztrák határon teljessé vált a káosz, az osztrák hatóságok feladták a Spielfeldnél kialakított tranzittábor őrzését is. Az MTI helyszínen lévő tudósítója azt tapasztalta, hogy sok menedékkérő tanácstalanul bolyong a két határátkelő között, és a szlovén katonák irányítják őket Ausztria felé, illetve meggátolják, hogy visszatérjenek Szlovéniába. A határátkelőn egyetlen büfé működik, amely előtt hatalmas sorokban várakoznak a migránsok. Az osztrák katonák és rendőrök már csak azt próbálják megakadályozni, hogy a migránsok ellenőrizetlenül továbbmenjenek Ausztria belseje felé. Ennek ellenére sokan elindultak a 67-es úton Leibnitz irányába, illetve százak választották, a tábor mellett húzódó vasútvonal töltését a továbbhaladásra. Ugyanakkor továbbra is özönlenek Ausztriába a migránsok a szlovén oldalon található Sentiljben kialakított táborból.


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár? 

Kinél marad a Fekete Péter?

- Nem példa nélküli a magyar kerítés az EU-ban


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu