Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.13. - Saturday, Jenő napja van.

Külföld

Ausztria meghatározta mennyi migránst fogad be

2016. January 23. 18:44
Ausztria meghatározta mennyi migránst fogad be

2016-ban legfeljebb 37 500 embert fogadnak be, 2019-ig pedig összesen mintegy 130 ezret - jelentette be az osztrák vezetés jaunár 20-án. Az osztrákok néppárti külügyminisztere szerint az EU-nak többet kell tennie a menekültek hazájának térségében, mert annyi pénzből, amennyiből Ausztriában ellátnak egy menekültet, Törökországban húsz embert, a térség más országaiban pedig még több menekültet lehet ellátni.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter szerint a menedékkérők létszámának felső határát már a nyárig elérhetik, hiszen 2015-ben 90 ezen kértek menekültstátuszt Ausztriában. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter úgy véli, az európai politikának gondoskodnia kell arról, hogy a számos biztonságos országon keresztül utazó menekültek ne választhassák meg szabadon, hogy mely országban nyújtják be menedékjogi kérelmüket. Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő súlyos bírálatokat kapott Ausztriából, amikor ugyanezt az érvelést kifejtve elmondta, hogy gazdasági menekültekről van szó, akik anélkül kelnek át biztonságos országokon, hogy menedéket kérnek, Sebastian Kurz azt mondta, nem az a kérdés, hogy igaza volt-e valakinek, és nem is "múltfeldolgozásról" van szó, hanem arról, hogy Ausztria nem fogadhatja el az ország "totális túlterhelését".Osztrák katonák a Spielfeld közelében levő osztrák-szlovén határállomás ausztriai oldalán. (MTI/EPA/Erwin Scheriau)


A döntésről az osztrák kormány nem egyeztetett a németekkel - mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, aki így kommentálta, mit érzett a hír hallatán: "egy kicsit kapkodnom kellett a levegőt". Ennek ellenére Schäuble nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Németország elszigetelődik-e az Európai Unióban a menekültválságban követett politikájával. Sajtóértesülések szerint - ha nem is nyilvánosan, de - a német kancellár, Angela Merkel is bírálta a bécsi vezetést a korlátozó döntés miatt. Orbán Viktor ezzel szemben a józan ész győzelmének tartja, hogy Ausztria bejelentette: korlátozza a menedékkérők létszámát.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu