Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Külföld

Ausztria enyhített a korlátozásokon, változások Horvátországban

2021. July 07. 11:40
Ausztria enyhített a korlátozásokon, változások Horvátországban

Július elsejétől Ausztria megszüntette a korlátozások jelentős részét, míg Horvátországban új beutazási feltételek léptek érvénybe. A szabályok akár hetente is változhatnak, így kiutazás előtt érdemes gyakran tájékozódni a feltételekről.

Ausztriában július elsejétől feloldották a koronavírus miatt elrendelt korlátozások jelentős részét. Az enyhítést maga az osztrák kancellár, Sebastian Kurz jelentette be. Az osztrákoknál is jóval kedvezőbben alakultak az esetszámok az elmúlt hetekben, továbbá az oltási kampányok terén is előrelépés történt. Habár kedvezően alakul a járvány a világban és az osztrákoknál is, az új mutánsok megjelenése miatt a szomszédos országokban is fel vannak arra készülve, hogy akár már a nyáron emelkedhet a vírusos megbetegedések száma.

 

"Természetesen számolunk azzal, hogy az új megbetegedések száma emelkedni fog, de aki beoltatja magát, az védett lesz a vírussal szemben. Az ötmillióhoz közelít azok száma, akik legalább az első adag oltást megkapták, a teljes immunitással rendelkezők pedig hárommillióan vannak. A különösen veszélyeztetett, 65 év feletti korcsoport mintegy 80 százaléka már védettséget élvez, így, amennyiben elérné az országot egy negyedik hullám, már nem fenyeget a kórházak túlterheltsége" - részletezte az osztrák kancellár.

 

Nyugati szomszédunk is enyhít, így vélhetően az osztrákoknál is fellendül a turizmus

 

Sebastian Kurz hangsúlyozta, hogy az éttermeket, színházakat, mozikat, uszodákat, strandokat, illetve a kulturális és sport eseményeket továbbra is csak azon személyek látogathatják, akik már átestek a betegségen, vagy beoltottak, vagy negatív tesztet tudnak felmutatni. Marad továbbá az FFP2-es maszk viselési kötelezettség az egészségügyi intézményekben. Az üzletekben, valamint a tömegközlekedési eszközökön azonban már az egyszerű maszk is elegendő - köszönhetően az enyhítésnek.

 

A legnagyobb enyhítés talán, hogy júliustól már nincs korlátozva a vendéglátó egységek nyitvatartása, így minden éjszakai szórakozóhely, amely eddig zárva tartott, újra megnyithatja kapuit. A maszkviselés és a távolságtartás sem lesz kötelező ezeken a helyeken, továbbá az asztaltársaságok létszámát sem korlátozzák ezentúl.

 

A céges rendezvények, a koncertek, a fesztiválok és az esküvők ismét megtartásra kerülhetnek az enyhítés következtében. Továbbá ezentúl a kongresszusok, kulturális és sportrendezvények esetében a résztvevők számát nem fogják korlátozni és a maszkviselési kötelezettség is megszűnik ezen eseményeken.

 

Amennyiben Horvátországba utaznánk, érdemes odafigyelnünk a beutazási feltételekre

 

Horvátországban július elsejétől új határátlépési feltételek léptek érvénybe. Az országba való beutazást ezentúl védettségi igazolványhoz köti a magyarok számára is népszerű nyári úticél, függetlenül attól, hogy milyen besorolásba tartozik az ország. Azon személyek akik már rendelkeznek a július elsejétől életbe léptetett uniós COVID igazolással, azok bármiféle korlátozások nélkül utazhatnak be az országba.

 

Az egyes országokba való beutazási feltételekről érdemes folyamatosan tájékozódni, hiszen akár heti szinten is változhat a járványhelyzettől függően.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu