Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Külföld

Angela Merkel ultimátumot kapott

2015. October 27. 14:22
Angela Merkel ultimátumot kapott

Illegális bevándorlás -  Horst Seehofer november 1-éig adott haladékot Merkelnek a menekültáradat feltartóztatására, ellenkező esetben saját hatáskörében igyekszik kezelni a válságot.

A bajor miniszterelnök szavai szerint amennyiben a "nyitott határok politikájának" befejezése nem történik meg, a bajor vezetés megvizsgálja, mit tehet saját hatáskörben. Horst Seehofer a Passauer Neue Presse című lapban nem cáfolta, hogy a tartományi rendőrség lezárhatja a bajor-osztrák határt, a Bajorországba érkező menedékkérőket pedig egyeztetés nélkül átirányítják más tartományokba.
Seehofer úgy véli: a brüsszeli tanácskozásának az volt a célja, hogy egyes országok többé ne hárítsák át szomszédaikra a menekültáradatot, ezt az elhatározást pedig azonnal tettekre kell váltani. A bajor miniszterelnök bírálta Ausztriát, amiért külön értesítés nélkül menedékkérőket szállít a bajor-osztrák zöldhatárra. Belügyminisztere, Joachim Herrmann egyenesen felelőtlennek nevezte az osztrák hatóságokat.Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök fogadja Áder János köztársasági elnököt Münchenben 2015. október 23-án, az '56-os magyar szabadságharc 59. évfordulóján. Balra Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, jobbra a tartományi miniszterelnök neje, Karin Seehofer. MTI Fotó: Kovács Tamás


Bajorország a "bevándorlás korlátozását és irányítását követeli" Berlintől. A bajor miniszterelnök szerint Angela Merkelnek lépnie kell, hiszen éppen ő és Werner Faymann osztrák kancellár hozta meg a "nyitott határok politikáját" megalapozó döntést szeptember 4-én. Angela Merkel képes arra, hogy szakítson ezzel a politikával, és ezt meg is kell tennie, mert "nem lesz vége az áradatnak, amíg az a benyomás keletkezik, hogy Németország akarja, hogy jöjjenek a menekültek" - mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök. Az válság ügyében számos tárgyalást tartanak még mindenszentek ünnepéig. Amennyiben a bajor törekvések addig nem vezetnek eredményre, "meg kell fontolnunk, hogy milyen cselekvési lehetőségeink vannak" - mondta a bajor kormányfő.


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár? 

- Nem példa nélküli a magyar kerítés az EU-ban

Kinél marad a Fekete Péter?


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu