Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.02.26. - Monday, Edina napja van.

Külföld

A totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapja

2011. July 17. 08:25
A totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapja
Augusztus 23-án, a totalitárius rendszerek áldozatainak első emléknapján Európai uniós konferenciát rendeznek Varsóban.

A budapesti Terror Háza múzeum Fotó: Terror Háza

Augusztus 23. a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapja

Az értekezlet részleteit az EU igazságügyi minisztereinek, július 18-19-i találkozóján, a lengyel tengermelléki Sopotban fogják megbeszélni.
Mintegy tíz EU-tagállam, köztük Németország, Spanyolország, Írország - igazságügyi miniszterei is jelezték részvételüket és jelen lesz még Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke is. Részt vesznek továbbá a konferencián a totalitarizmussal foglalkozó neves európai intézetek képviselői is. Lengyelországot a Nemzeti Emlékezet Intézete képviseli majd.

A lengyel igazságügyi miniszter Krzysztof Kwiatkowski. Fotó: AFP

A lengyel igazságügyi miniszter Krzysztof Kwiatkowski


A lengyel igazságügyi miniszter Krzysztof Kwiatkowski kifejtette, hogy augusztus 23-a az a nap, amelyen 1939-ben aláírták a Molotov-Ribbentrop paktumot. Ennek titkos záradéka szerint a náci Németország és a Szovjetunió felosztotta egymás között Lengyelországot és meghúzta érdekszférájának falait a Baltikumban és Kelet-Európában.
A következményeként Lengyelország ellen 1939. szeptember elsején Hitler által megindított háború (mely a II. világháború kezdete lett), majd a kelet-lengyelországi területek elfoglalása a Vörös Hadsereg által. Az akkori Szovjetunió 1940-ben bekebelezte a három balti államot és az akkor még Romániához tartozó Moldovát is.

Megemlékezők a Terror Háza előtt.

A magyar EU-elnökség alatt született meg a döntés az emléknapról


„A konferenciáról zárónyilatkozatot szeretnénk kiadni, amelyben elkötelezzük magunkat arra, hogy megakadályozunk mindenféle próbálkozást a totalitarista rendszerek feltámasztására" - nyilatkozta Kwiatkowski lengyel igazságügy miniszter.
Az emléknapot Lengyelország, Észtország, Lettország, Litvánia és Magyarország javasolta. A magyar EU-elnökség alatt született meg a végleges döntés, amely lehetővé tette az emlékünnepség megrendezését.

 

B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu