Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.02.21. - Wednesday, Eleonóra napja van.

Külföld

A schengeni, külső határok védelmére új tervvel állhat elő az EU

2015. December 09. 18:52
A schengeni, külső határok védelmére új tervvel állhat elő az EU

Akár a nemzeti szuverenitást csorbítva, az adott ország kérése és beleegyezése nélkül is átvehetne határőrizeti feladatokat bármely uniós tagországtól az Európai Unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex - legalábbis az Európai Bizottság formálódó javaslata szerint, amelyet a brüsszeli testület már a következő uniós csúcs előtt, december 15-én bemutat - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung 2015. december 6-i száma.

A hetilap szerint tehát az unió a Frontex megerősítésével kíván úrrá lenni a menekültválság miatt a schengeni övezet külső határain kialakult kaotikus helyzeten. A német és francia támogatással készülő terv szerint bővítik a Frontex ügynökség pénzügyi forrásait és szélesítik jogosítványait. Thomas de Maiziere német és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter közös feljegyzésben jelezte a bizottságnak, hogy "sürgősen tovább kell fejleszteni közös uniós külső határaink védelmét és az európai menekültügyi rendszert", mert meg kell őrizni a schengeni rendszert. Szinte valamennyi tagállam ezt követeli, miközben világossá vált, hogy egyes tagállamok, mint Görögország és Olaszország nem tudnak, vagy politikai okokból nem akarják betartani a Schengeni Egyezményt - írta a német lap.


Leszbosz, Görögország


Migránsok a görögországi Leszbosz szigetén, a Moria településen kialakított menekülttáborban 2015. december 5-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán


Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a lap szerint el akarja kerülni, hogy megismétlődjék a görög példa, akik sokáig nem voltak hajlandóak elfogadni a Frontex határozottabb jelenlétét, és szerepvállalását a schengeni határok védelmében. A Frontexet a mostani szabályok szerint csak akkor lehet mozgósítani, ha ezt valamely tagállam igényli, és az összes többi támogatja a kezdeményezést. Görögországban az Európai Bíróság döntése nyomán egyébként már évek óta jelen van a Frontex, a görögök ugyanis évek óta kötelezettségszegést követnek el a schengeni határok védelmének elmulasztásával.

MTI  / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu