Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Külföld

A schengeni határok védtelensége egyre nyilvánvalóbb probléma Nyugat-Európában

2016. January 12. 10:19
A schengeni határok védtelensége egyre nyilvánvalóbb probléma Nyugat-Európában

Svédország a menekültválságra hivatkozva november 12-én állította vissza határainak ideiglenes ellenőrzését, majd január 4-én bevezette a Dánia felől érkező közúti és vasúti áruszállítás ellenőrzését is. Válaszlépésként Dánia azonnal ellenőrzést vezetett be ugyanezzel az indokkal a német határszakaszon, migránsok százait tartóztatva fel ezzel. Németország még szeptember közepén állította vissza határainak ideiglenes ellenőrzését, elsőként az Ausztria felé.

A schengeni szerződésben rögzített szabályok, az uniós polgárok szabad mozgása, valamint a kereskedelem szabad áramlása volt a téma az érintett orszgok Brüsszelben megtartott megbeszélésén. Inger Stoejberg dán bevándorlásügyi miniszter szerint országa nem lehet annak a sok ezer migránsnak végső letelepedési helye, akik jelenleg az országban tartózkodnak. Az elhelyezés ügyében közös megoldáson kell dolgozni. Morgan Johansson svéd migrációs miniszter hangsúlyozta, hogy a tavalyi év első felében érkezett 160 ezer migránson kívül az év utolsó négy hónapjában további ezrek érkeztek Svédországba, köztük 26 ezer kiskorú. Hozzátette, hogy a váratlanul sok menekült érkezése nagy terhet ró az országra, a lakosság számához képest ugyanis Svédországban tartózkodik jelenleg a legtöbb menekült az uniós országok közül. Megerősítette, hogy a bevezetett intézkedések csak addig maradnak érvényben, ameddig szükségesek és a helyzet nem normalizálódik.Migránsok a svéd-dán határon 2015 novemberében. Fotó: Reuters


Ole Schröder német belügyminisztériumi államtitkár kiemelte, hogy a tél nem állította meg a migránsok áramlását. A bevezetett határellenőrzések súlyos jelei a schengeni szabályozás sérülékenységének, és törékenynek nevezte az unió külső határvédelmét. Hangsúlyozta, hogy Angela Merkel német kancellár közös európai megoldáson dolgozik, de amennyiben ez nem valósítható meg, a tagállamoknak önállóan kell intézkedéseket hozniuk a válság kezelésére.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu