Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.08. - hétfő, László napja van.

Külföld

A Rubik-kocka körül forog a világ Tokióban

2020. november 25. 16:30
A Rubik-kocka körül forog a világ Tokióban

A Tokiói Magyar Nagykövetség ötletéből fakadóan számos japán művész alkotásából nyílt kiállítás Tokióban: az alkotók a negyven évvel ezelőtt országukba érkező Rubik-kocka nagysága előtt tisztelegtek.

A kiállítás a tokiói Magyar Kulturális Intézetben kapott helyet egészen elképesztő tárgyakat, táncos koreográfiákat vagy kulináris különlegességeket felvonultatva. Mindezt 2021 februárjáig tekintheti meg a nagyérdemű.

Talán a legszembetűnőbb kiállítási tárgy a Kuma Kengo által tervezett forgatható, Rubik-kocka alakú bútordarabja. Ő az a 66 éves japán építész, akinek a nevéhez fűződik a tokiói olimpiai stadion is. Az asztalszerű bútordarabról egy felvétel is megnézhető a youtube-on ide kattintva.

Mágneses origami Rubik-kocka is helyet kapott a kiállításon, de megformálták még a világhírű tárgyat kerámiában, mi több, csokoládé különlegességben, előétel és unikumból készült koktél szintén az adózók művei közt szerepel. A tárgyakat később árverésre bocsátják és jótékony célra fordítják az ebből befolyó bevételt.

Ki ne játszott volna már az ismert játékkal

 

Rubik Ernő 76 éves, számos területen alkot a szobrászattól a játéktervezésen át a belsőépítészetig. A Nemzet Művésze, Prima Primissima-díjas feltaláló, a bűvöskocka megalkotója, melyet később róla Rubik-kockának neveztek el.

A találmány ugyan szemléltető eszköznek készült, mára világhírű logikai játékká nőtte ki magát, kirakásából világversenyeket rendeznek. Az eredeti kockához képest már piramis alakú vagy 4x4x4-es méretű is van, utóbbi a Rubik bosszúja fantázianevet viseli.

A Rubik-kocka gyakorlatilag a Rubik’s Brand Ltd. Tulajdonában volt egészen októberig, amikor is egy kanadai cég, a Spin Master Corp. bejelentkezett érte, az ajánlatát pedig elfogadták. Az adás-vétel egy hosszabb folyamat eredményeképpen jövő év elején zárul le. Rubik Ernő nemhogy nem tartja ördögtől valónak a felvásárlást, az eladásra reagáló közleménye alapján üdvözli, hogy a jövő generációi számára is izgalmakat rejthet fő találmánya.

 

M. A. 

Forrás: mti

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu