Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.02.23. - Friday, Alfréd napja van.

Külföld

A robottechnikával és a mesterséges intelligenciával mentik meg a Pompeii freskókat

2021. December 21. 17:54
A robottechnikával és a mesterséges intelligenciával mentik meg a Pompeii freskókat

Rekonstruálják a Pompeii freskókat, mégpedig a robottechnika és a mesterséges intelligencia segítségével.

A világ legmodernebb technikáit már a Pompeii freskók rekonstruálásához is felhasználják. A Nápoly melletti ókori települést még 79-ben néptelenítette el teljesen a Vezúv vulkán kitörése, 2021-ben pedig olyan technikákkal próbálják előidézni az akkori festményeket, mint a robottechnika és a mesterséges intelligencia.

 

Akkoriban a hamu teljesen ellepte az ókori várost, de rengeteg épületrész, valamint falfestmény maradt meg. Az egyes töredékek kiegészítésében most a robotok és a mesterséges intelligencia támogatja a régészeket, hogy sikeres munkát végezzenek.

 

Az ókori városban található freskók hatalmas értékűek

 

A korszerű megoldás azért hozhat sikert a régészeknek, mert a felhasznált szoftverek és eszközök olyan hullámhosszúságú tartományban is dolgozni tudnak, amelyet az emberi szem nem érzékel és a szem által érzékelt fényeken kívül esik. Ennek eredményeképp a régészek most olyan eddig szemmel nem észlelt töredék darabokat is a leletek közé menthetnek, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

 

A szakembereket úgy segíti a mesterséges intelligencia, hogy az visszafelé rekonstruálja a történéseket annak függvényében, hogy a 79-es kitörés következtében a városra zúdult hamu, eső, hőmérséklet és napsütés mekkora pusztítást végzett. A technológia által elérhető, hogy az eredeti falfestményeket is megcsodáljuk.

 

Forrás: Euronews
CS.SZ.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu