Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.16. - Tuesday, Csongor napja van.

Külföld

A NATO is szerepet vállalhat a migránsválságban

2016. February 10. 15:30
A NATO is szerepet vállalhat a migránsválságban

A NATO komolyan tanulmányozza annak a lehetőségét, hogy Németország és Törökország felhívásának eleget téve nagyobb szerepet vállaljon a menekültválság kezelésében - közölte február 9-én Brüsszelben az észak-atlanti szövetség főtitkára.

"A menekült- és migránsválság súlyos aggodalomra ad okot mindannyiunk számára, ezért úgy gondolom, nagyon komolyan tanulmányozni fogjuk Törökország és más szövetségesek azon kérését, hogy vizsgáljuk meg, miként tud segíteni a NATO a krízis kezelésében" - hangsúlyozta brüsszeli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg. A NATO-főtitkár elmondta, beszélt a török védelmi miniszterrel, aki arról tájékoztatta, hogy fel fogja vetni a szövetség szerepvállalásának kérdését a katonai szervezet védelmi minisztereinek találkozóján. Stoltenberg hozzátette, a német védelmi tárca vezetőjével is megbeszélést folytatott ez ügyben.


Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Orbán Viktor miniszterelnök 2015. november 19-én a magyar parlamentben folytatott tárgyalásokat


A NATO migránsválságba való bevonásának előzménye, hogy Angela Merkel német kancellár Ankarában tárgyalt Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel, és a találkozó után tartott közös sajtótájékoztatón elmondták, arra szeretnék rávenni a NATO-t, hogy vállaljon nagyobb szerepet a menekültválság kezelésében. Angela Merkel kijelentette, a szövetség védelmi miniszteri tanácskozása lehetőség nyújt annak a megvitatására, hogy miként tudná segíteni a NATO az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) és a török parti őrség munkáját.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu