Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.27. - hétfő, Emánuel napja van.

Külföld

A mobilitás keleti dimenziói

2011. július 08. 08:15
A mobilitás keleti dimenziói
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár beszámolt arról, hogy Magyarország értékekre alapozott jobb együttműködés kialakítását szeretné a szomszédos országokkal politikai, gazdasági és kulturális területen. A „mobilitás keleti dimenziói" című kétnapos EU-konferenciát, július 6-7-e között rendezték meg, Varsóban.

A mobilitás keleti dimenziói címmel tartottak Varsóban kétnapos konferenciát. Az eseményen rész tvett Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is. Fotó: MTIFontosnak tartja a közvetlen kapcsolatok kiépítését az emberek között, egymás kultúrájának és hagyományainak szélesebb körű megismerését és ezáltal a fiatalok toleranciára való nevelését.
A kétnapos megbeszélést az Európai Bizottság szervezte meg, négy lengyel tárca közreműködésével. A lengyel EU-elnökség elsők között lévő olyan értekezlete volt, amelyet közvetlenül az Európai Unió és a programban résztvevő hat ország közötti mobilitás erősítésére hívtak össze.

A keleti partnerség program tagjai: Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, az újonnan bevont Moldova, Ukrajna és Grúzia. A mostani megbeszélések eredményei jelentősen hozzá fognak járulni, a szeptember végén szintén Varsóba tervezett csúcstalálkozó előkészítéséhez, amelynek Magyarország a társházigazdája lesz.
A magyar EU-elnökség az Európa 2020 Stratégia céljaival összhangban, a mobilitást első helyen kezelte. Az államtitkár elégedettséggel nyugtázta, hogy a lengyel elnökség is így jár el.
Jelentős sikerek lettek elérve a bevont országokkal folytatott együttműködésben a felsőoktatás területén, a Tempus és az Erasmus Mundus programok megvalósulásával. A konferencia előadói egyetértettek Hoffmann Rózsával, és ők is rámutattak, hogy az Erasmusban résztvevő diákok kelendőbbek a munkaerőpiacon, jobb a nyelvtudásuk és remekül ismerik más országok kultúráját.


Az Erasmus-program 1987-ben jött létre, az Európai Unió diákcseréről szóló programja. A Tempus-program pedig, a felsőoktatási együttműködés erősítését célozza így az Erasmus-program további kiegészítője.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Fotó: MTI

A mobilitás keleti dimenzói konferencia, Varsóban

 

A négy visegrádi ország által alapított Nemzetközi Visegrád Alap évente egyre növekvő mértékben támogatja a keleti partnerség országait, aktívan részt vesz a cserediákok segítésében és ösztöndíjakat ad át az ottani országok hallgatóinak, mondta el a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, oktatási államtitkára.

 

B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu