Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.22. - Monday, Csilla napja van.

Külföld

A mesterséges intelligenciába és a robotikába való befektetéseket ösztönzi az UNESCO

2021. June 16. 11:07
A mesterséges intelligenciába és a robotikába való befektetéseket ösztönzi az UNESCO

Az UNESCO szervezete a tudományokba való befektetésekre szólít fel, leginkább az egyre jobban fokozódó válsághelyzetek miatt. A szervezet a legújabban kiadott jelentésében ösztönzi a világot arra, hogy fektessenek a tudományokba.

Az UNESCO 5 évente ad ki jelentéseket az aktuális tudomány és tudománypolitikai helyzetről. A legfrissebb jelentésben arra ösztönzi a szervezeteket, hogy fektessenek a mesterséges intelligenciába és a robotikába.

 

Már az előző évtizedben is jelentősen emelkedtek globálisan a tudományos befektetések - áll a közleményben. A 2014 és 2018 közötti időszakban közel 20%-kal emelkedett a befektetések összege a tudományos területekbe, mindemellett pedig 13,7 %-kal több tudós lett kiképezve. A tudományos befektetéseket a világjárvány is jelentősen megnövelte.

 

Az UNESCO jelentésében azonban kicsit egyenlőtlenek az adatok, hiszen az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Kinában volt nagyon jelentős a növekedés. Az említett két nagyhatalom tette ki a növekedések 63%-át, a világ többi országa pedig átlagosan 80%-kal van lemaradva tőlük a tudományos befektetésekre fordított összegek tekintetében. A jelentés szerint két ágazat fejlődött a legnagyobbat az elmúlt időszakban: a mesterséges intelligencia és a robotika. Erről a két tudomány ágazatról közel 150 ezer közlemény, beszámoló és tudományos cikk jelent meg 2019-ben.

 

A mesterséges intelligencia és a robotika a két legnépszerűbb tudományág jelenleg

 

A jelentés szerint az említett két tudományág, valamint az ebbe való befektetés leginkább az alacsony és közepes jövedelmű országokban emelkedett a világon. Ezen országokban 2015-ben még csak a tudományos publikációk 13%-a szólt a mesterséges intelligenciáról és a robotikáról, míg 2019-ben már több mint a publikációk 25%-a.

 

"A világnak összpontosítani kell arra, hogy a tudományt felruházza a számára szükséges eszközökkel. Nélkülözhetetlen a jobban felruházott tudomány. A tudománynak kevésbé egyenlőtlenné, együttműködőbbé és nyíltabbá kell válnia. Napjaink kihívásai, mint a klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, az óceánok egészségének hanyatlása, a járványok mind globális problémák. Ezért kell mozgósítanunk a tudósokat és kutatókat szerte a világon" - hangsúlyozta a közleményben, az UNESCO vezérigazgatója Audrey Azoulay.

 

A jelentés ugyan kiemelte, hogy rengeteg publikáció érhető el a tudományos ágazatokról világszerte, azonban csupán minden negyedik nyílt hozzáférésű azokból. Ugyanakkor, a járvány elleni harc akkora közös együttműködésekkel szolgált, amelynek köszönhetően egyre jobban nő a nyílt hozzáférésű tudományos beszámolók száma.

 

Forrás: UNESCO közleménye, MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu