Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.02.05. - vasárnap, Ágota napja van.

Külföld

A mesterséges intelligencia lehet a megoldás a klímaválságra

2022. január 13. 22:18
A mesterséges intelligencia lehet a megoldás a klímaválságra

A klímavédelmet várhatóan csak a mesterséges intelligencia alapú rendszerek fogják sikerre vinni.

Már hosszú évek óta téma, hogy miként fogja elérni a Föld és Európa a következő évekre és évtizedekre megszabott klímavédelmi célokat. A megoldást úgy tűnik, hogy a mesterséges intelligencia alapú rendszerek szállítják majd. A mesterséges intelligencia a közlekedés átalakítását, a károsanyag kibocsátás csökkentését, illetve az esővíz gyűjtést is nagyban képes segíteni.

 

Az elmúlt napokban a CNBC Catalyst és a Schneider Electric tett közzé egy részletes elemzést arról, hogy miként lehet megoldani a világ egyik legsúlyosabb problémáját, a klímaválságot. Az esettanulmány szerint a károsanyag kibocsátás közel 70 százalékkal csökkenthető a már jelenleg is használatban lévő és versenyképes modern technológiákkal.

 

A nagyvárosok közlekedési modelljét is képes átalakítani a mesterséges intelligencia 

 

Ilyen technológiai megoldás lehet az emberi és a gépi intelligencia integrálása, a nagy adattárolási és számítási kapacitású rendszerekre való építkezés, továbbá a legfejlettebb algoritmusok használata. Ezen eszközökkel az energiatermelés és a fogyasztás optimalizálható, az ellátási lánc működtetése és az erőforrások felhasználása pedig hatékonyabbá tehető, mind ezek mellett pedig a várostervezés is megoldható.

 

Az esettanulmányban már konkrét példákat is hozott a két cég, hogy a mai világban ki-hogyan alkalmazza a modern technológiákat, hogy elérjék a klíma célokat. Az IBM például már most a mesterséges intelligenciával és a legfejlettebb blokklánc-alapú technológiával alakít ki olyan ellátási láncot, amely átláthatóbb és alacsonyabb széndioxid-kibocsátást eredményez.

 

Egy következő példa volt a Jacobs mérnöki vállalat, amely Londonnak segített egy olyan közlekedési rendszert felépíteni, amellyel az utazások 80 százaléka már a károsanyag kibocsátásmentes közlekedési eszközökkel történik, mindezt több milliárd adatpont elemzésével alakította ki a cég.

 

Forrás: Portfolio, Schneider Electric, CNBC
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu