Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.02.05. - vasárnap, Ágota napja van.

Külföld

A mesterséges intelligencia a falopásoktól is véd

2022. április 25. 22:02
A mesterséges intelligencia a falopásoktól is véd

A romániai Kovászna megyében az erdőket a mesterséges intelligencia védi meg a falopásoktól.

Romániában a magyarok által is sűrűn lakott Kovászna megyében a mesterséges intelligencia technológiájával védik az erdőket a falopásoktól. A megoldást a Zabola Estate, vagyis a Mikes-kastély és birtok részein kezdték el alkalmazni.

 

A megoldás egészen úttörőnek számít a régióban, Dél-Amerikában azonban már régebb óta kezdték el alkalmazni a technológiát. A fatolvajokat úgynevezett digitális őrök veszik észre, így akadályozzák meg a nagy károkat.

 

A módszert az illegális fakitermelés visszaszorítása miatt kezdték el használni Romániában. A Zabola Estate fontos hangsúlyt helyez a környezet védelmére, ezért párhuzamosan több projektet is folytatnak jelenleg, amely ehhez kapcsolódik.

 

A lopás veszélyét jelzi a rendszer

 

A fejlesztés egyszerűnek mondható, hiszen a fák korona szintjére rögzítenek egy hangvevő rendszert, amelyet napelem lát el árammal. Ha a rendszer zajt észlel, a hangvevő rendszer mobiltelefonon keresztül tárcsázza a központot, ott pedig a hangminták alapján a mesterséges intelligencia szoftverrel eldöntik, hogy milyen riasztásról van szó.

 

A mikrofon képes hamis riasztást is adni, ám a rendszer el tudja dönteni, hogy ténylegesen falopás történik a közelben, vagy sem. Ha a szoftver valósnak vélte a riasztást, akkor a központ azonnal továbbítja az információkat az erdőhöz legközelebb eső szervezetnek.

 

Forrás: Maszol
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu