Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.06.01. - hétfő, Tünde napja van.

Külföld

A külföldi szavazást megkönnyítő tervezetet szavazott meg a román szenátus

2019. június 30. 12:30
A külföldi szavazást megkönnyítő tervezetet szavazott meg a román szenátus

A külföldön élő román állampolgárok voksolását megkönnyítő törvénytervezetet fogadott el a román szenátus azt követően, hogy a május 26-i európai parlamenti választáson a külképviseleteknél sorban álló románok ezrei a torlódás miatt nem élhettek választójogukkal.

A parlament a választójogi reform mielőbbi elfogadása érdekében a június 30-án véget ért tavaszi ülésszak után rendkívüli ülésszakon folytatja munkáját. Az új szabályozás azért sürgős, hogy az év végi elnökválasztáson már ne legyenek fennakadások a külképviseleteken. Az elfogadott tervezet szerint a külföldi választókörökben ezentúl nemcsak a voksolásra a belföldiek számára kijelölt vasárnapi napon, hanem az azt megelőző pénteken és szombaton is leadhatják szavazatukat a diaszpórában élők. A szavazókörök elvileg külföldön is helyi idő szerint 21 órakor zárnak, de azok, akik már a helyiségben tartózkodnak, és akik előtte állnak sorban, éjfélig még leadhatják majd voksukat.

 

A külföldi szavazást megkönnyítő tervezetet szavazott meg a román szenátus

A külföldön élő román állampolgárok voksolását megkönnyítő törvénytervezetet fogadott el a román szenátus

 

A tervezet az elnökválasztásra is kiterjeszti a levélben történő voksolást, amelyet 2016-ban a parlamenti választások alkalmával vezettek be. A jogszabály ugyancsak előzetes regisztrációhoz köti ezt a lehetőséget. A tervezetet a szenátus ellenszavazat nélkül fogadta el, egyedül az RMDSZ-frakció tartózkodott. Cseke Attila frakcióvezető úgy értékelte: a törvénymódosítás előírásai visszaélésre és a szavazás befolyásolására adnak lehetőséget. Rámutatott: a választási törvény módosítását legutóbb több hónapos, megfontolt bizottsági munka előzte meg, most pedig három nap alatt akarják "összecsapni".

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu