Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.13. - Saturday, Jenő napja van.

Külföld

A keleti nyitásban a vietnami kapcsolatnak is fontos szerep jut

2013. November 22. 16:36
A keleti nyitásban a vietnami kapcsolatnak is fontos szerep jut
Magyarország és Vietnam gazdasági vegyes bizottsága tartott ülést novemberben Budapesten.  két társelnök, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és Ho Thi Kim Thoa vietnami ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes külön is egyeztettek.

Szijjártó Péter és  Ho Thi Kim Thoa a tanácskozás során áttekintették, hogy az éppen egy éve lezajlott találkozó óta milyen előrelépéseket sikerült elérni az együttműködés fejlesztésében. Közös sikerként hívták fel a figyelmet arra, hogy az év első nyolc hónapjában 26 százalékkal emelkedett a Magyarország és Vietnam közötti kereskedelmi forgalom, 37 százalékkal növekedett a magyar export.

szijjártó Péter


A magyar-vietnami gazdasági vegyesbizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón elhangzott:a két ország közötti együttműködésben a kötött segélyhitel program fontos szerepet játszik, ennek keretében a magyar vállalatok két jelentős beruházást hajtanak végre Vietnamban 20,1 millió euró értékben. Szijjártó Péter hozzátette: tárgyalásokat kezdtek több mint 500 millió euró értékű újabb vietnami beruházásról részben az Eximbank finanszírozásában, részben pedig a kötött segélyhitel program keretében, megjegyezve, hogy a tárgyalások 5 kórházi, 4 vízellátási beruházásról, illetve egyetemi fejlesztéséről szólnak.

A Vietnami Szocialista Köztársaság ipari és kereskedelmi miniszterhelyettese, a bizottság társelnöke hangsúlyozta, hogy a két ország közötti kapcsolatban jelentős szerepet játszanak a Magyarországon tanult, illetve itt vállalkozó vietnami üzletemberek. Szintén elmhangzott: a kormány keleti nyitás ösztöndíjprogramjában pedig 50 vietnami hallgató kezdi meg tanulmányait Magyarországon.

Fotó: Botár Gergely

-tk-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu