Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.16. - Tuesday, Valter napja van.

Külföld

A kazahsztáni látogatás is a keleti nyitást célozza

2012. May 04. 10:10
A kazahsztáni látogatás is a keleti nyitást célozza
Kétnapos hivatalos látogatásra Kazahsztánba utazott május 4-én Orbán Viktor miniszterelnök, közel 70 fős üzletember delegáció kíséretében.

orbán


Az 1991-ben függetlenné vált, kőolajban, földgázban gazdag ország és Magyarország között eddig nem voltak túl gyakoriak a felsőszintű látogatások.Hivatalos látogatáson kazah kormányfő utoljára 1996 októberében járt Magyarországon, Akedzsan Kadzsegeldint fogadta Göncz Árpád köztársasági elnök és Horn Gyula miniszterelnök is. Kazahsztán kormányát Karim Maszimov vezeti, aki már többször betöltötte a miniszterelnöki posztot.

arga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár


A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szervezésében közel 70 fős üzletember delegáció kísérte Orbán Viktor miniszterelnököt hivatalos kazahsztáni látogatására. Az üzleti misszió célja, hogy minél több üzleti és együttműködési lehetőséget sikerüljön feltérképezniük vállalkozásainknak. Kazahsztán Közép-Ázsia legerősebb gazdaságának számít, amely jelentős ásványi kincseinek és a hatalmas volumenű mezőgazdaságnak köszönhető.Az üzletember-delegáció utazása illeszkedik a kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdasági stratégiájába, amely külpiacaink bővítését, a keleti nyitást és technológiai együttműködés ösztönzését irányozza elő.


A kétnapos látogatás idején egyebek mellett üzleti fórumot tartanak, amelyen felszólal Orbán Viktor magyar és Karim Maszimov kazah miniszterelnök is, és gazdasági megállapodásokat írnak alá. Felértékelődik Magyarország számára a kazah térség – jelentette ki Asztanában Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A lehetséges együttműködési területek között említette a gyógyszeripart, a mezőgazdaságot, valamint az olaj- és gázipart.


-kt-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu