Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.10.01. - csütörtök, Malvin napja van.

Külföld

A horvát kormány béremelésről állapodott meg köztisztviselők szakszervezeteivel

2016. december 23. 10:35
A horvát kormány béremelésről állapodott meg köztisztviselők szakszervezeteivel

A horvát kormány 6 százalékos béremelésről állapodott meg a köztisztviselők szakszervezeteivel. Egyelőre csak az állami hivatalok tisztviselői, rendőrség és határőrség szakszervezeteivel sikerült egyezségre jutni, a közalkalmazottak - az oktatásban és az egészségügyben dolgozók - szakszervezetivel januárban folytatódnak a tárgyalások.

Három lépcsőben emelkednek majd a bérek: két százalékkal január 1-jétől, majd további 2-2 százalékkal augusztus és november 1-jétől. A horvát kormány még 2009-ben kötött olyan megállapodást a szakszervezetekkel, miszerint a közszférában dolgozók bérét 6 százalékkal növelik, amennyiben két egymást követő negyedévben két százalék fölé emelkedik a horvát GDP.

 

GDP - bruttó hazai termék

Az elmúlt két negyedévben két százalék fölé emelkedett a horvát GDP

 

A közalkalmazottak szakszervezetei viszont nem állnak el a 2016-os évre vonatkozó követeléseiktől, és folytatják a tárgyalásokat. A béremelés a teljes közszférára vonatkozóan jövőre 800 millió kuna (33 milliárd forint) kiadást jelentene a költségvetésnek. Zágrábnak Brüsszel nyomására csökkentenie kell a költségvetési hiányt és az államadósságot. Az utóbbi eléri a GDP 85 százalékát, míg a GDP-arányos költségvetési hiányt évek óta nem tudják az uniós referenciaértéknek számító 3 százalék alá csökkenteni. A horvát kormány 2017-ben 3,2 százalékos gazdasági növekedéssel és 1,6 százalékos központi költségvetési hiánnyal számol.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu