Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.22. - Monday, Magdolna napja van.

Külföld

A Ford és a BMW is a jövő akkumulátorába fektet

2021. May 05. 11:10
A Ford és a BMW is a jövő akkumulátorába fektet

A két autóipari óriásvállalat, a Ford és a BMW is a szilárdtest-akkumulátorok felé fordította figyelmét. Nem elég, hogy az elektromobilitást tűzték ki célul, ezen belül is a leghatékonyabb módszer fejlesztésébe invesztálnak, hogy a lehető legjobb autókat gyártsák, és megfelelő alternatívát kínáljanak a belsőégésű motorokkal szemben. A szilárdtest-akkumulátorokat gyártó technológiai start-up vállalatba invesztáltak legújabb lépésként, csatlakozott hozzájuk a Volta Energy Technologies befektetési alap is.  

Összesen 130 millió dollárt invesztált a három cég a Solid Power startupba. A gyártási kapacitás kiépítését finanszírozzák. Ahogy a Solid Power cégvezetője, Doug Campbell fogalmazott: a BMW és a Ford a befektetéssel vezető pozícióra tett szert az elektromos mobilitási piacon folyó versenyben.  

 

Campbellnek igaza van, ugyanis ha sikerül minél előbb a gyakorlatban is használni a szilárdtest-akkumulátorokat, azzal a teljes autóipar átstrukturálódik, és kiküszöbölik az elektromos autók legtöbb hátrányát.  

 

Elektromos autó töltése

 

Eddig ugyanis nagyon sokan ekézték az akkumulátoros autókat, hiszen relatív rövid távolság megtétele után tölteni kell őket, ami nem kis idő, legjobb esetben negyven percet vesz igénybe, míg egy-egy benzines tankolás csupán pár perc, és többszáz kilométerig elvisz a megtöltött tank. Mivel azonban az elektromos autók mérföldekkel környezetbarátabb konstrukciók, a lítium-ionos akkumulátorok kiváltásán már régóta dolgoznak.  

 

A szilárdtest-akkumulátorok ugyanúgy lítium alapúak, de más a szerkezeti felépítésük. A járműipar a jövő letéteményesének  tartja őket az elektromos mobilitásban. Mint a vállalatok közleményéből megtudni, az ilyen akkumulátorok semmilyen folyadékot nem tartalmaznak, ellentétben a manapság az elektromos járművek hajtására elterjedt lítium-ion akkumulátorokkal, hanem szilárdtest elektródákkal rendelkeznek. 


Ez azt jelenti, hogy nagyobb energiatárolási kapacitás mellett alacsonyabb gyúlékonyság jelentkezik. Másfélszeres mennyiségű energiát képesek eltárolni, mint a hagyományos akksik. Hátránya, hogy egyelőre magas az előállítási költség, és gyerekcipőben jár a kísérletezés, de a nagyvállalati invesztícióval ugrás érhető el.  

 

 

 

M.A. 
Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu