Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.22. - Monday, Magdolna napja van.

Külföld

A bűnözést is érzékeli a mesterséges intelligencia

2022. July 20. 18:36
A bűnözést is érzékeli a mesterséges intelligencia

Már a bűnözést is képesek előre megjósolni a mesterséges intelligencia által vezérelt szoftverek.

Olyan gépi tanuló rendszert fejlesztettek ki a Chicagói Egyetem szakemberei, amellyel képesek akár előre egy héttel is megjósolni a bűncselekményeket a város legszegényebb negyedeiben. Az algoritmus akár 90 százalékos pontossággal is képes működni.

 

A gépi tanuló szoftver a város korábbi bűnözéseiből és történelméből tanult. A bűncselekmények, amelyből tanult a rendszer, főleg erőszakos cselekedetek és vagyon elleni bűntettek voltak. A szoftver 300*300 méteres négyzetekre bontotta fel Chicagót, a történelmi adatok alapján pedig képes volt nagyon jó aránnyal jósolni.

 

Az algoritmus a múltból tanul és így jósol

 

A megoldást azóta már több amerikai nagyvárosban is elkezdték alkalmazni. Los Angelseben, San Franciscóban, Atlantában és Phiadelphiában is erős eredményekkel debütált a rendszer, amely a jövőben képes lehet a bűncselekmények csökkentésére.

 

Nagyon érdekes módon működik az algoritmus: ha megalkotják egy város digitális kinézetét és másolatát, majd feltöltjük azt olyan adatokkal, amely a múltban történt, akkor képes megmondani, hogy mi fog történni a jövőben. Vannak ugyan korlátai a rendszernek, de tényleg ez a működési elve és sikeresen működik.

 

Forrás: Index.hu
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu