Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.09.16. - hétfő, Edit napja van.

Külföld

A brit kormány garantálja a magyarok jogait

2018. október 12. 16:18
A brit kormány garantálja a magyarok jogait

A brit kormány abban az esetben is garantálná a Nagy-Britanniában élő magyarok jogosultságait, ha a brit EU-tagság megszűnéséig nem jön létre megállapodás az Európai Unióval a jövőbeni kapcsolatrendszer feltételeiről.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter londoni tárgyalásai után elmondta: Sajid Javid brit belügyminiszter biztosította őt arról, hogy London megállapodás nélküli Brexit esetén is biztosítaná a munkavállaláshoz és a tartózkodáshoz fűződő jogok további érvényesülését a magyaroknak. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a viszonosság jegyében a magyar kormány is garantálná ugyanezeknek a jogoknak a további érvényesülését a Magyarországon élő britek számára. Hozzátette: Magyarország azt támogatja, hogy a Brexit-folyamat az Európai Bizottsággal kötendő megegyezés alapján, szabályozott körülmények között menjen végbe, de a jelenlegi helyzetben arra is fel kell készülni, hogy mi a teendő, ha nem születik ilyen megállapodás.

 

A brit kormány garantálja a magyarok jogait

Magyarország azt támogatja, hogy a Brexit-folyamat az Európai Bizottsággal kötendő megegyezés alapján, szabályozott körülmények között menjen végbe

 

Gulyás Gergely találkozott Lord Martin Callanannel, a Brexit-folyamatért felelős minisztérium államtitkárával is, aki tájékoztatást adott arról, hogy hol tartanak az Európai Bizottsággal folyó egyeztetések. Lord Callanan elmondta: a minisztérium reményei szerint november végéig létrejöhet a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás, de vannak olyan kérdések, amelyekben nincs egyetértés. A legnehezebbek közé tartozik ezek közül az Ír Köztársaság és Észak-Írország határának jövőbeni ellenőrzése. 

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu