Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.20. - Saturday, Konrád, Tivadar napja van.

Külföld

2013-ban Horvátország EU-tag lehet

2011. May 23. 10:54
2013-ban Horvátország EU-tag lehet
2013-ben csatlakozhat Horvátország az Európai Unióhoz - ezt írja az egyik német lap, és ezt erősíti Martonyi János külügyminiszter egyik vasárnapi nyilatkozata is, amely szerint döntő lehet a horvát csatlakozás szempontjából a következő néhány nap.
Ha Horvátország tényleg csatlakozhat az unió 2013-ban, az a magyar uniós elnökség legnagyobb sikere lesz. A Huszonhetek közt ugyanis mostanság egyáltalán nincs bővítéspárti hangulat. A schengeni rendszer megreformálására irányuló kezdeményezések a szélsőséges unió ellenes pártok térnyerése, legutóbb például Finnországban, csak a legfrissebb jelei annak, amit úgy öt évvel ezelőtt kezdtünk bővítési fáradtságnak hívni, és amit Európa még mindig nem hevert ki.

Martonyi János

Martonyi János külügyminiszter

Amióta Ante Gotovina tábornok Hágába került és meghúzták a horvát-szlovák tengeri határt, hivatalosan már senki nem ellenezte Horvátország csatlakozását. Nem hivatalosan viszont állítólag több állam is jelezte: most nem örülne. A németek senkit nem látnak szívesen, amíg az euróválságot meg nem oldják. A britek és a franciák szívesebben vártak volna addig, míg Szerbiát is be tudják fogadni. Ez pedig akár évtizedekkel vetette volna vissza a horvát csatlakozást.

Magyarország mellett eddig Ausztria volt csak a történelmi kötelékek okán, aki teljes mellszélességgel kiállt Horvátország mellett. Ha megvalósul, a horvát csatlakozás lesz valószínűleg sokáig az unió utolsó bővítése. Akit szívesen vennénk: Izland, Svájc maga nem akar jönni. Aki meg jönne: Törökország, Grúzia, Ukrajna, azt az európaiak nem fogadnák szívesen.

 

Forrás: mr1-kossuth.hu

-BÁ-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu