Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Külföld

Magyarország elleni pénzügyi támadások része a leminősítés

2011. November 25. 18:39
 Magyarország elleni pénzügyi támadások része a leminősítés
Mivel a Moody's értékelésének semmilyen valós alapja nincs, a magyar kormány nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteki közleményében.
Azért nincsen alapja, mert az elmúlt másfél éves időszakban a magyar gazdaság legtöbb területén minden külső nehézség ellenére kifejezetten kedvező irányú változás következett be. 2011-ben többlettel zár majd a magyar költségvetés.

A közlemény kitér arra is, hogy 2011-ben, 7 éves európai uniós tagságunk óta először sikerül 3% alá szorítani a hiányt. Ezt az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa is megerősíti. Hazánk 2004-es EU csatlakozása óta először tartja 3 százalék alatt a jövő évi költségvetési deficitet. Erre a teljesítményre a 27 tagú Európai Unióban Magyarországon kívül csak hat ország lesz képes.

Rogán Antal

Rogán Antal, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának fideszes elnöke szerint is támadásról van szó


A hitelminősítő csütörtök éjjel ugyanis Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot.

Rogán Antal, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának fideszes elnöke kifejtette: a magyar államháztartási hiány nem vethető össze például a portugállal, vagy a görögországival, ahol 7-9 százalékos államháztartási hiányt kell csökkenteni, míg Magyarországon a hiány 3 százalék.

A három nemzetközi hitelminősítő közül csak a Moody's lépte meg a leminősítést, a Standard and Poor's jelezte, megvárja, hogy a magyar kormány milyen megállapodást köt az IMF-fel, és hasonló jelzést küldött a Fitch is - mondta Rogán Antal.

Selmeczi Gabriella,

Selmeczi Gabriellának, a Fidesz szóvivőjének sajtótájékoztatója a bejelentés utánA Fidesz-KDNP minden igyekezetével azon van, hogy a válságból fakadó terheket ne csak a családok viseljék, és azokat szétossza a multinacionális vállalatok és a világcégek felé – fogalmazott Selmeczi Gabriella. Ennek alátámasztására Selmeczi hazánk gazdasági adatait sorolva kiemelte: Magyarország mutatói jók; a hiány 3 százalék alatt van, a fizetési mérleg pozitív, és az államadósság is jelentősen csökkent.A fideszes politikus hangsúlyozta: ma már az elemzők is úgy vélekednek, hogy támadás éri Európát, ez alól sajnos Magyarország sem tudja kivonni magát.


MTI/MCOnet
Képek: fidesz.hu


-kt-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu